*Nettavisen* Nyheter.

Fant døde fugler i Kristiansand

Foto: Michael Haferkamp/(Wikipedia.org)

Funnet av døde alkekonger i Kristiansand har satt Mattilsynet i beredskap. Nå skal fuglene undersøkes med tanke på fugleinfluensa.

24.10.05 14:24

- Vi har ingen grunn til å tro at det dreier seg om fugleinfluensa. Funn av døde fugler har vi stadig vekk, men vi er nødt til å ta dette på alvor og undersøke det, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet i Rogaland og Agder til TV 2 Nettavisen.

I dag ble en av de døde fuglene sendt til Veterinærinstituttet i Oslo. Der skal det undersøkes med tanke på fugleinfluensa. Det vil ta noen dager før resultatet av slike prøver vil foreligge.

Funnet av turgåer
Ifølge Fædrelandsvennens nettutgave er Kristiansand den første byen som melder om funn av flere døde fugler etter funn av fugleinfluensa i Europa. En observant turgåer fant den døde alkekongen på Andøya søndag formiddag. Han så også to andre døde fugler. Mattilsynet rykket straks ut.

Høyeste prioritet
- Slike ting har høy prioritet. Vanligvis ville vi jo aldri rykket ut på beskjed om døde fugler, men slik som situasjonen er nå er det absolutt en prioritet. Det er bedre å rykke ut og være føre var, sier veterinær Paul Stamberg ved Mattilsynet i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Den døde fuglen som ble tatt med hadde ingen tegn til ytre skader.

Trolig sult eller frost
- Jeg vil bli svært overrasket hvis dette dreier seg om fugleinfluensa, sier fagkonsulent Ingar Jostein Øien i Norsk Ornitologisk Forening til TV 2 Nettavisen.

Han opplyser at alkekongen er en høyarktisk fugl som overvintrer til havs. Fuglen har liten vingeflate i forhold til kroppsvekten og kan være litt klønete i lufta. Ved sterk vind forekommer det at den blåser på land.

- Mest sannsynlig har den sultet og frosset i hjel. Dermed behøver den heller ikke ha ytre skader når den blir funnet, sier Øien.

Ifølge ornitologen er det større grunn til å bekymre seg for fugleinfluensa hvis det kommer meldinger om døde ess og ender når trekkfuglene vender tilbake til våren.

- Men etter det vi får opplyst fra Birdlife International, er det lite sannsynlig at fugler som blir smittet av fugleinfluensa kan trekke over lange avstander, sier han.

Forsterket overvåking
Seksjonsleder Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet sier til TV 2 Nettavisen at de har en forsterket overvåking av helsetilstanden i villfuglbestanden i forbindelse med spredningen av dødelig fugleinfluensa fra Asia til Europa og at det er økt fare for smitteintroduksjon til norsk fjørfe via trekkfugler.

Det aggresive fugleinfluensaviruset H5N1 er påvist på fjørfe i sørøst- og nordøst-Europa og har også forårsaket sykdomsutbrudd hos ville fugler. Ifølge Veterinærinstituttet kan funn av flere døde fugler innafor et avgrenset område og over kort tid kan være tegn på utbrudd av en smittsom sjukdom. I så fall skal folk kontakte det lokale Mattilsynet på telefon 06040.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag