Gå til sidens hovedinnhold

Fant flått i underbuksa

Tirsdag ble fjellturen ekstra spesiell for Gustav Skaar (51).

En intens kløe viste seg å være en flått som hadde satt seg fast i lysken, og det i februar, skriver Firda.no.

Uvanlig i februar
- Jeg er vant med å finne flått, men ikke i februar og på fjelltur med snø og kulde. Dette var en helt ny opplevelse for meg, sier Gustav Skaar fra Stongfjorden i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane til Nettavisen.

Han har kikket litt rundt på nett og funnet ut at en norsk skogflått kan være ganske seiglivet og overleve i temperaturer helt ned til minus sju grader.

- De setter seg gjerne i lysken, eller andre plasser der det er tynn hud. Dette er ikke den første jeg har funnet nettopp her, men jeg måtte tenke meg litt om før jeg skjønte hva det var denne gangen.

51-åringen er en svært aktiv vandrer, og turer på fjellet blir det hele året, men denne formen for dyreliv hadde han ikke regnet med å møte om vinteren. Skogflåtten er aktiv i perioden april til oktober og er vanlig langs hele norskekysten opp til Helgeland.

Les bloggen
På sin blogg har Gustav Skaar lagt ut sin historie til glede for kjente, kjære og alle andre som besøker nettsiden. Flåttfortellingen er også populær på nettsamfunnet Origo.

Hvordan flåtten har havnet i underbuksa er han ytterst usikker på, men en mulighet er at flåtten har falt ned i håret på friluftsmannen og senere tatt turen ned til de mer hellige områdene.

Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet bekrefter overfor Nettavisen at flåtten ikke bare hører sommeren til, men at dyret også kan dukke opp og bite fra seg på vinteren.

- Hvis temperaturen er over 4 grader, så er det nok til at flåtten er aktiv, sier han.

Vestlandet er et av kjerneområdene for flått, og den voksende hjortebestanden gjør at blodsugeren har mange vertsdyr å beite på, ifølge eksperten i Folkehelseinstituttet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot