RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant forsvunnet miniubåt

Foto: Office of Naval Research
Sist oppdatert:
Hermund Arnø (69) og kona Jorunn (71) fant den savnede amerikanske miniubåten på Ølberg utenfor Stavanger. - Politiet spurte om jeg drakk øl, sier Arnø.

Tirsdag gikk det spreke pensjonistparet fra Sola som vanlig tur på stranda ved Ølberg da de oppdaget noe gult i vannkanten.

- Vi så den på flere hundre meters avstand og lurte på om det var en gummibåt, men da vi kom nærmere, så vi med en gang at det var en miniubåt med propell og periskop og det hele, forteller Hermund Arnø (69) til TV 2 Nettavisen.

- Spurte om jeg drakk øl
Heldigvis hadde pensjonistene med mobiltelefon så de raskt fikk varslet politiet i Stavanger.

- Politimannen spurte om jeg drakk øl, og jeg svarte at det gjør jeg ikke. Han sa at det var utlovet finnerlønn i øl.

«Da har du kommet til feil person», sa jeg, forteller Arnø og humrer godt.

Hans svigersønn hadde imidlertid fanget opp at den savnede ubåten var verdt rundt 1 million dollar, nærmere 7 millioner kroner.

- Håper dere på et større tilskudd til feriepengene nå?

- Nei, så langt har vi ikke tenkt, men det er jo vanlig med ti prosent finnerlønn her til lands, så jeg synes jo noen bokser øl er litt stusselig, sier Arnø.

Forsvaret på vei
Sammen med kona ventet han i fjæresteinene til politiet var på plass.

- Politimannen kledde av seg på beina og vasset ut til knes for å binde et tau til miniubåten, men den var altfor tung å dra i land, den satt bom fast, forteller Arnø.

Politiet måtte dermed tilkalle forsterkninger og en båt fra Forsvaret er nå på vei for å taue den drøyt tre meter lange farkosten til kaia på Ølberg.

- Vi har gitt informasjonen videre til forsvaret som nå er på vei for å hente undervannsfarekosten, sier operasjonsleder Arvid jensen ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Miniubåten har gått på grunn bare to meter fra land og den ble funnet ved 12.30-tiden i ettermiddag.

Stedet ligger mellom Regestranda og Ølbergstranda like ved Sola flystasjon.

Politiet fikk melding om funnet klokken 12.55 tirsdag. Miniubåten «Bluefin» forsvant utenfor Kristiansand for litt over en uke siden.

Båten har dermed blitt fraktet med strømmen langs norskekysten fra Kristiansand til Rogaland og strandet utenfor Stavanger.

Ved skjebnens ironi var det nettopp ved Ølberg den ble gjenfunnet.

Marinesjef Robert Grieve i Bluefin Robotics Corporation, som er om bord i det amerikanske marinefartøyet «Swift» har tidligere lovet en dusør på en kasse øl til den som finner Bluefin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere