RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant gift i nøttesnacks

Foto: Mattilsynet
Sist oppdatert:
Folkehelseinstituttet advarer mot å spise pistasienøtter av merket «Trope», etter at det er funnet kreftfremkallende muggsoppgift i et parti.

Nøtteposene er spredt over hele Norge, med unntak av Nord-Norge, i butikker tilknyttet Norgesgruppen. Importøren av «Trope - snacks pistachios» fra USA har ifølge Mattilsynet trukket tilbake 640 kartonger, men fremdeles er det nærmere 30 kartonger ute i norske butikkhyller.

Kreftfremkallende
- Muggsoppgiften aflatoksin er et kreftfremkallende stoff, og kan gi leverkreft. Det finnes regler for hvor mye av dette stoffet matvarer kan inneholde, og i dette tilfellet er grensen overskredet, sier avdelingsdirektør Jan Alexander i Folkehelseinstituttet til NTB.

Muggsoppen kan i tillegg skade arvestoffet. Man vil ikke merke noe til muggsoppgiften dersom man har spist av nøttene, og eventuell skadelig effekt vil ikke opptre før etter lengre tid.

Stort inntak
Alexander understreker at det ikke er livsfarlig å spise en pose pistasienøtter, men at det er et større inntak over lengre tid som er helsefarlig.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anbefaler å kaste eller levere tilbake pistasienøtter av merket Trope, med varenummer 50920, produksjonsdato 10. og 11. mai 2004 og holdbarhetsdato 10. og 11. april 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere