RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant gift i solkremer

Sist oppdatert:
37 av 118 solkremer på det norske markedet inneholder en miljøgift som norske myndigheter vurderer å forby.

(SIDE2): Det ifølge en pressemelding fra Grønn Hverdag, som selv har kartlagt innholdet i 118 solkremer på det norske markedet. 37 av dem inneholder miljøgiften D5, som kan være meget giftig.

- Ingen restriksjoner
- Det er ingen restriksjoner på bruken av D5 i kosmetikk og kroppspleieprodukter, og vi vet at stoffet kan benyttes i høye konsentrasjoner, sier Håkon Lindahl i Grønn Hverdag i en pressemelding.

- I motsetning til mange andre produkter, fører bruk av solkrem til direkte utslipp i vann. Når vi samtidig vet at D5 er påvist i høye konsentrasjoner i fisk i indre Oslofjord, mener vi det er grunn til å advare, sier miljørådgiveren. Grønn Hverdag har kontaktet Statens Forurensningstilsyn og bedt dem vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes.

- Høy prioritering
- Dette stoffet står på proritetslista til miljømyndighetene, sier seksjonssjef Berit Gjerstad i Statens Forurensingstilsyn.

- Dette er et tungt nedbrytbart og bioakkumulerende stoff som er oppe til risikovurdering i EU . SFT følger dette arbeidet og setter selv i gang en kartlegging for å undersøke forekomst og bruk av dette tungt nedbrytbare stoffet, sier hun.

- Kan være farlig
- Stoffet er funnet hos polarmåke på Bjørnøya. Det står på prioritetslisten over miljøgifter med målsetting om vesentlig reduksjon innen 2010, forteller hun.

Hva er D5?
D5 tilhører en stor stoffgruppe som kalles siloksaner. D5 er en forkortelse for dekametylsyklopentasiloksan. Stoffet har kommet i fokus etter at Nordisk Ministerråd ga ut rapporten «Siloxanes in the Nordic Environment» i 2005. Rapporten dokumenterte at D5 er spredt i miljøet.

Høsten 2006 satte norske miljømyndigheter D5 på prioritetslisten. De vurderer nå å forby bruken.

Stoffet finnes i blant annet solkrem, rengjøringsmidler, hygieneprodukter og drivstofftilsetninger.

Les også: Den store solkremtesten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere