*Nettavisen* Nyheter.

Fant kunstskatt i ruinene

Jan Allers visste ikke hvor mye bildet hans var verdt.

10.06.08 15:05

(iBergen.no) Et maleri av Lauritz Haaland som har vært i Allers sin familie i fire generasjoner var utrolig nok nesten uskadd da Jan Allers fikk hentet det ut av brannruinene tirsdag morgen.

Se bilder og les mer fra brannruinene i Bergen.

Testamentert
- Da jeg var liten drittunge gikk jeg alltid og så på dette bildet hos min bestefar, og jeg ble veldig glad da han testamenterte det bort til meg. Nå har det hengt inne på lunsjrommet vårt i kontorfløyen her, sier Allers til iBergen.no.

I brannruinene til IMC Divings var det en liten kontorfløy som firmaet Allmaritim A/S leier som var mindre skadd enn resten. Der hang seilskutemaleriet som Allers er så glad i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørjan Nilsson

- Det var viktig for meg personlig å få ut maleriet, det har vært med min familie så lenge. Jeg fikk tips av brannmann om hvilken spesialist jeg burde bruke for å få sett på skadene så jeg skal rett dit nå. Etterpå skal det rett på veggen i stuen, understreker han.

Fikk ut safe
I tillegg til maleriet fikk brannmannskapene reddet ut et pengeskap og en del permer med regnskap og annen veldig viktig informasjon for selskapet.

- Maleriet ser nokså uskadd ut, men det har muligens fått noen vann- og brannskader, forklarer han.

Den maritime maleren
Mannen som har malt bildet, Lauritz Haaland, var en norsk maler som døde i 1938. Han var utdannet som skipsbygger i Bergen, men fikk etter hvert mer sans for billedskapende arbeid.

Haaland var ifølge Wikipedia en mester i å skildre sjø og hav under alle værtyper. Hans skuter er visstnok så korrekt og nitid tegnet at de har funnet veien til flere norske sjøfartsmuseer som eksempler på forskjellige skipstyper. Haaland har gjennom sine malerier skildret de forskjellige fiskeriene, fartøytyper, bebyggelse, natur og livet blant kystbefolkningen rundt århundreskiftet.

Kunstskatt
Hans Richard Elgheim hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo anslår at maleriet kan være verdt mellom 150.000 og 200.000 kroner.

- Dette er en av våre mest kjente klassiske maritime malere og dette er Haaland på sitt mest typiske. Det ville vært et stort tap dersom maleriet hadde gått tapt i brannen, sier Elgheim til iBergen.no.

Skal opp i stuen
Da iBergen.no kontakter Allers et par timer etter at han fant maleriet sitt blir han overrasket over mye maleriet kan være verdt.

- Det var en veldig interessant opplysning, jeg forsikret maleriet for 70.000 kroner for mange, mange år siden og kunne kanskje tenke meg at det hadde hatt en god verdistigning, men mellom 150.000 og 200.000 var mye, sier han.

Grunnen til at Allers har hatt bildet hengende på lunsjrommet og ikke hjemme i stuen er som følger.

- Først og fremst er Allmaratim AS en maritim bedrift og bildet passet veldig godt der inne. For det andre ble jeg enkemann for et par år siden og jeg hadde rett og slett ikke plass i leiligheten min, sier han og legger til:

- Men når jeg får det tilbake fra Polygon (som leverer tjenester innenfor skadebegrensning, journ. anm.) skal det rett i stuen, understreker han.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag