*Nettavisen* Nyheter.

Fant mutert svineinfluensavirus

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

De to første som døde av svineinfluensa, hadde muterte H1N1-virus.

20.11.09 17:18

HELSEDIREKTORATET, OSLO (Nettavisen): Helsemyndighetene opplyser at de to første som døde av svineinfluensa, hadde en mutert variant av H1N1-viruset. Det har granskingen av dødsfallene avdekket.

Kan ha bidratt til alvorlig sykdomsforløp
Denne varianten av viruset kan ha bidratt til at viruset kan ha smittet dypere ned i luftveiene hos pasientene og skapt et alvorligere forløp, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og direktør Geir Stene Larsen ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse fredag.

Også hos en av pasientene som ble alvorlig syk ble det funnet det samme muterte viruset. Men hos i alt 70 undersøkte pasienter er dette muterte viruset ikke påvist.

Larsen og Stene understreket at pasientene det muterte viruset ble funnet hos var syke i juli og august og at det ikke er funnet tilsvarende mutert virus senere. Det tyder på at dette aktuelle viruset ikke er i spredning, mener ekspertene.

Påvist også i andre land
Den samme mutasjonen er også funnet i andre land under den pågående pandemien. Norge har rapportert sine funn inn til WHO.

Den påviste endringen i viruset beskrives som liten, men stor nok til å bety en forskjell. Funnene vil bli gransket videre.

- Så langt er det ikke noe som tyder på at effekten av Tamiflu er annerledes på dette viruset. Det er viktig å understreke at vi fortsatt råder folk til å vaksine seg og bruke antiviralia dersom de blir smittet, sier Geir Stene Larsen.

23 dødsfall så langt
Så langt er det rapportert om 23 dødsfall i Norge knyttet til svineinfluensaen. Dette er ikke et høyt tall sammenlignet med en vanlig influensaepidemi, men det er et relativt høyt antall døde i Norge sammenlignet med andre land under denne pandemien. Myndighetene tror fortsatt at årsaken er at Norge tidlig ble rammet av svineinfluensaen. Av de 23 som ble alvorlig syke og døde, var det 18 som døde på sykehus. 16 av disse igjen var innlagt på sykehusenes intensivavdeling. Noen har fått Tamiflu, men undersøkelsene så langt tyder på at de ikke fikk dette tidlig nok.

Snart er det din tur
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier seg godt fornøyd med fremdriften i vaksinasjonsprogrammet.

- I løpet av uken eller neste uke vil vi bli ferdige med å vaksine risikogruppene. Vi kommer fort over i en fase der vi kan tilby vaksine til alle. Det har vært veldig god oppslutning om vaksineringen, og vi håper det fortsetter, sier Larsen.

Flere får vaksine
På pressekonferansen hos Helsedirektoratet ble det også kjent at Østerrike vil avgi 1000 vaksiner beregnet på eggallergikere.

- Vi håper de kan leveres i neste uke, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hun sier det har vært viktig raskt å skaffe en influensavaksine til dem som av medisinske årsaker ikke kan få Pandemdrix-vaksinen som er kjøpt inn til hele den norske befolkningen.

- Jeg har stor forståelse for at de berørte og deres pårørende har vært bekymret og engstelige i mangel av et godt vaksinealternativ ved alvorlig eggallergi, sier Strøm-Erichsen.

Kontaktet flere land
Folkehelseinstituttet vil i løpet av dagen informere om hvem som vil få vaksinen og hvordan vaksineringen av disse vil skje i praksis.

Folkehelseinstituttet har, siden høringen i Stortinget 3. november, vært i kontakt med offentlige myndigheter i flere land og med aktuelle vaksineprodusenter, for å sikre Norge en pandemivaksine også for eggallergikere.

Fredag ettermiddag var også status fra norske helsemyndigheter at 700.000 nordmenn så langt er smittet av svineinfluensa. Prognosen er at 25 prosent av befolkningen kan bli smittet.

Fortsatt er det slik at sykdommen for de fleste gir et mildt forløp.

Nye råd om fravær
Helsemyndighetene endrer nå sine råd når det gjelder hvor lenge folk skal holde seg borte fra arbeid eller barn og unge fra skole og barnehage når de blir syke.

- Nå sier vi at fraværet skal være i sykdomsperioden pluss 24 timer. Det betyr at folk kan være tilbake på jobb, på skole eller i barnehage to til tre dager tidligere enn i forhold til de rådene vi har gitt tidligere, sier helsedirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.