*Nettavisen* Nyheter.

Fant mystisk «ball» i 2002

Foto: Tom Christer Fløgstad

Dykker fant «badeball» for fire år siden. Nå tror forskerne de nærmer seg svaret på mysteriet.

26.10.06 13:03

Tom Christer Fløgstad gjorde store øyne da han i dag fikk se bildene av det mystiske objektet som ble fotografert i Matrefjorden i Hordaland tidligere denne måneden.

– Jeg husket med en gang at jeg og en kamerat hadde sett noe helt likt i Fosenstraumen i Nordhordland, forteller Fløgstad til iBergen.no.

Hobbydykkeren har til og med loggført hendelsen: «I frie masser kom vi over en glassaktig ball, en slags manet, som var ca. en meter i diameter og med en streng inni seg.»

Trodde det var plastpose
Observasjonen ble gjort 3. august 2002, på om lag 20 meter dyp. Fosenstraumen i Austrheim kommune er en populær dykkeplass, med sterk strøm og god sikt.

– Vår første tanke var at det måtte være en manet med genfeil. Vi trodde først det var en plastpose som kom drivende. Da vi tok på den, kjentes den ut som en vannfylt ballong, forteller Fløgstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Både Havforskningsinstituttet i Bergen og fotograf Rudolf Svensen har fått flere henvendelser fra folk som mener å ha sett noe liknende andre steder i landet. I tillegg til Fløgstads observasjon i Nordhordland, hevder noen også å ha sett en liknende sak ved Hitra.

Kan være manet
Det gjør at forskerne nå har begynt å lage seg noen teorier om hva det mystiske objektet kan være.

– Det kan kanskje være en type dypvannsmanet. Fosenstraumen er dypeste inngangen til Lurefjorden, og den fjorden er tjåka full av dypvannsmaneter, sier forsker Jan Helge Fosso til iBergen.no.

– Mange av de manetene er ganske store, men likner overhodet ikke på den som Svensen har fotografert. Men det kan være en slik, som man bare ikke har truffet på tidligere, fordi den lever for dypt, sier Fosso.

Han har også andre, og litt mer spektakulære, teorier.

- Kjempeegg?
– Dette blir jo bare ville spekulasjoner, men det kan jo være et kjempeegg hvor innmaten har forsvunnet.

– Et egg fra hvem eller hva?

– Tja, en dinosaur? Jeg har ikke peiling. Nå sitter forskere overalt og spekulerer. Jeg tror svaret kommer hvis vi venter litt og får inn flere observasjoner. Det hadde jo vært artig å få tak i en slik, og undersøke den, sier Fosso, som likevel ikke utlover noen dusør til den som skaffer ham en «ball».

Det vil heller ikke Kees Ekeli ved Akvariet i Bergen, selv om han er i fyr og flamme over oppdagelsen.

- Utrolig kult!
– Dette er rett og slett utrolig kult og fantastisk spennende. Hvis det da ikke viser seg å være en art fra en annen verdensdel som er kommet med noe ballastvann. Da er det jo bare tragisk, sier Ekeli.

– Er dette noe du kunne tenke deg til Akvariet?

– Nei, for problemet med disse dyrene er at de har lite eller ingen egenbevegelse, og lar seg drive med strømmene. I våre akvarier vil de støte på kanter og kan fort bli ødelagt, sier Ekeli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.