Fant spor etter Munch-kunst

JELØY (TV 2 Nettavisen): I grøftekanten 20-30 meter fra Refsnes Gods fant TV 2 Nettavisens reporter et spor politiet og politihundene hadde oversett.

07.03.05 13:33

Store politistyrker lette natt til mandag etter tyvene som i 23-tiden søndag brøt seg inn gjennom balkongdøren til Refsnes Gods sin restauranten og stjal med seg tre verdifulle Munch-bilder. Tyvene var svært hardhente og brukte et stort brekkjern til å rive bildene ned fra veggen.

- Bildene i restauranten er festet med museumsbeslag i veggen. Dette er spesialbolter som man trenger en egen nøkkel for å få løsnet. Uten denne kan enten bildet eller veggen blir ødelagt, sier eier av Refsnes Gods, Widar Salbuvik, til TV 2 Nettavisen.

Han regner med at bildene fremdeles er i god forfatning, ettersom veggene i restauranten har fått store skader etter tyveriet.

Fant lampedel
Natt til mandag søkte politiet ved hjelp av hunder etter spor i området godset på Jeløy i Moss. Men da TV 2 Nettavisens reporter og TV 2s fotograf gikk i området i 10.15-tiden mandag, kom de over et spor som kan fortelle politiet hvor tyvene tok veien etter å ha blitt overrasket i restauranten.

- Vi gikk i området for å se etter spor da vi plutselig oppdaget det som så ut til å være deler av en messinglampe til ett av bildene, sier TV 2 Nettavisens reporter Jørgen Berge.

Godseier Salbuvik bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det dreier seg om en del fra en lampe som festes over bildene for riktig belysning.

Varslet politiet
Den om lag 15-20 cm lange lampedelen lå halvveis begravd i nysnøen. TV 2 Nettavisens reporter og TV 2s fotograf fikk varslet en politibetjent som sammen med en kollega kom til funnstedet i Tårnveien like nedenfor området hvor politiets hunder søkte mandag kveld.

Lampedelen ble funnet i en skråning på vei opp fra veien. På toppen av skråningen er en hekk som skiller godsets eiendom fra veien nedenfor.

- Det er helt tydelig at politiet har lett etter spor i dette området. Man kunne tydelig se hundespor på baksiden av hekken, men lampedelen har de ikke funnet, sier TV 2 Nettavisens reporter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Politiet tok seg straks av funnet og fikk overlevert lampedelen til Kripos sine teknikere som akkurat hadde ankommet.

Viktig spor
Politiet bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at tyvene forsvant ut av restauranten og i retning der lampedelen ble funnet. De nye opplysningene kan tyde på at tyvene hadde en bil parkert i Tårnveien, eller at de fortsatte ut i Refsnesalleen i retning Moss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Dette er spørsmål politiet trolig vil prøve å få svar på ved å spørre naboer som bor i området.

Politiet har også sperret av to mindre områder rundt godset. I Refsnesalleen, om lag 300-400 meter unna, har politiet funnet tre fotspor i snøen. Fotsporene er nå sikret og avbildet.

Det er også oppdaget fotspor og bilspor på en parkeringsplass i nærheten. Hvorvidt tyvene stod parkert her, er uvisst, ettersom de dermed måtte ha gått rundt 400 meter på opplyst vei for å komme tilbake til bilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Verdifulle bilder
De tre bildene er til sammen verdt opp mot 4 millioner kroner. Akvarellmaleriet «Blå kjole» fra 1915 er det eneste i sitt slag og kan ifølge Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner være verdt opp mot 3 millioner alene.

De to andre verkene er litografier, eller såkalte grafiske trykk, som Munch produserte i store mengder. Elgheim anslår at de «Selvportrett» og «Portrett av forfatter August Strindberg» er verdt fra 200.000 til 500.000 kroner hver, avhengig av tilstanden på trykkene.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.