RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant spor etter Munch-kunst

Sist oppdatert:
JELØY (TV 2 Nettavisen): I grøftekanten 20-30 meter fra Refsnes Gods fant TV 2 Nettavisens reporter et spor politiet og politihundene hadde oversett.

Store politistyrker lette natt til mandag etter tyvene som i 23-tiden søndag brøt seg inn gjennom balkongdøren til Refsnes Gods sin restauranten og stjal med seg tre verdifulle Munch-bilder. Tyvene var svært hardhente og brukte et stort brekkjern til å rive bildene ned fra veggen.

- Bildene i restauranten er festet med museumsbeslag i veggen. Dette er spesialbolter som man trenger en egen nøkkel for å få løsnet. Uten denne kan enten bildet eller veggen blir ødelagt, sier eier av Refsnes Gods, Widar Salbuvik, til TV 2 Nettavisen.

Han regner med at bildene fremdeles er i god forfatning, ettersom veggene i restauranten har fått store skader etter tyveriet.

Fant lampedel
Natt til mandag søkte politiet ved hjelp av hunder etter spor i området godset på Jeløy i Moss. Men da TV 2 Nettavisens reporter og TV 2s fotograf gikk i området i 10.15-tiden mandag, kom de over et spor som kan fortelle politiet hvor tyvene tok veien etter å ha blitt overrasket i restauranten.

- Vi gikk i området for å se etter spor da vi plutselig oppdaget det som så ut til å være deler av en messinglampe til ett av bildene, sier TV 2 Nettavisens reporter Jørgen Berge.

Godseier Salbuvik bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det dreier seg om en del fra en lampe som festes over bildene for riktig belysning.

Varslet politiet
Den om lag 15-20 cm lange lampedelen lå halvveis begravd i nysnøen. TV 2 Nettavisens reporter og TV 2s fotograf fikk varslet en politibetjent som sammen med en kollega kom til funnstedet i Tårnveien like nedenfor området hvor politiets hunder søkte mandag kveld.

Lampedelen ble funnet i en skråning på vei opp fra veien. På toppen av skråningen er en hekk som skiller godsets eiendom fra veien nedenfor.

- Det er helt tydelig at politiet har lett etter spor i dette området. Man kunne tydelig se hundespor på baksiden av hekken, men lampedelen har de ikke funnet, sier TV 2 Nettavisens reporter.

Politiet tok seg straks av funnet og fikk overlevert lampedelen til Kripos sine teknikere som akkurat hadde ankommet.

Viktig spor
Politiet bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at tyvene forsvant ut av restauranten og i retning der lampedelen ble funnet. De nye opplysningene kan tyde på at tyvene hadde en bil parkert i Tårnveien, eller at de fortsatte ut i Refsnesalleen i retning Moss.

Dette er spørsmål politiet trolig vil prøve å få svar på ved å spørre naboer som bor i området.

Politiet har også sperret av to mindre områder rundt godset. I Refsnesalleen, om lag 300-400 meter unna, har politiet funnet tre fotspor i snøen. Fotsporene er nå sikret og avbildet.

Det er også oppdaget fotspor og bilspor på en parkeringsplass i nærheten. Hvorvidt tyvene stod parkert her, er uvisst, ettersom de dermed måtte ha gått rundt 400 meter på opplyst vei for å komme tilbake til bilen.

Verdifulle bilder
De tre bildene er til sammen verdt opp mot 4 millioner kroner. Akvarellmaleriet «Blå kjole» fra 1915 er det eneste i sitt slag og kan ifølge Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner være verdt opp mot 3 millioner alene.

De to andre verkene er litografier, eller såkalte grafiske trykk, som Munch produserte i store mengder. Elgheim anslår at de «Selvportrett» og «Portrett av forfatter August Strindberg» er verdt fra 200.000 til 500.000 kroner hver, avhengig av tilstanden på trykkene.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere