Fant spor i ransbilen

Politiets teknikere har sikret spor i Audien som ble brukt under ranet av Munch-museet søndag. Oslo-politiet er også varslet om våpentyveriet på Lillehammer natt til torsdag.

27.08.04 18:07

Fem dager etter at væpnede ranere tok med seg Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet på Tøyen står politiet uten sikre spor i jakten på ranerne. Politiet vet heller ikke hvor ranerne har tatt veien eller hvilke biler de fortsatte flukten i etter Sinsen tennisklubb.

Spor i pulveret
Siden søndag har teknikere og et spesialfirma jobbet på spreng med å renske den første fluktbilen for pulver og med å sikre spor. Ranerne tømte et pulverapparat inne i bilen før de fortsatte flukten. Fredag ble klart at politiet har gjort funn i bilen.

- Dette arbeidet er i ferd med å avsluttes. Vi har sikret spor, men det er for tidlig å si hvilken betydning de vil ha. Alt blir grundig gjennomgått, sier politioverbetjent Øyvind Nordgarden til TV 2 Nettavisen som ikke ønsker å utdype hvilken spor det skal dreie seg om.

Nordgarden håper å få svar på de tekniske funnene gjort på museet, i bilen og på rammene som ble funnet langs fluktruten allerede over helgen. I mellomtiden jobber et betydelig antall personer videre med den taktiske etterforskningen.

Over 100 tips
Nordgarden sier til TV 2 Nettavisen at politiet har fått inn svært mange tips etter ranet. Onsdag talte politiet i overkant av 100 tips og de siste dagene har flere kontaktet politiet med informasjon som kan ha betydning for den videre etterforskingen.

- Vi er fremdeles svært interessert i tips fra folk som kan ha sett noe i området rundt Sinsen i tiden før og etter ranet klokken 11.10 søndag, sier Nordgarden til TV 2 Nettavisen.

Orientert om Lillehammer-tyveri
Natt til torsdag ble rundt 100 håndvåpen stjålet fra et militært våpenlager på Jørstadmoen på Lillehammer. Kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med hevder det er en sammenheng mellom dette tyveriet og flere grove ran i Norge den siste tiden .

- Er det en sammenheng mellom våpentyveriet og Munch-ranet?

- Vi er orientert om det som skjedde på Lillehammer, men hvilken betydning dette har for vår etterforskning, er for tidlig å si, sier Nordgarden til TV 2 Nettavisen.

Kan ta måneder
Ifølge Nordgarden ligger det an til at ransetterforskningen kan trekke ut i tid.

- Vi har svært mye materiale å jobbe med. Slik jeg kan se det ligger det an til en tradisjonell etterforsking som vil ta tid. Om det blir uker eller måneder vet jeg ikke, sier politioverbetjenten.

En teori har vært at ranerne tok med seg de to svært verdifulle maleriene, for senere å kreve løsepenger for dem. Ifølge en rekke kunsteksperter vil «Skrik» og «Madonna», som regnes som to av Munchs viktigste verk, bli svært vanskelig å videreselge.

- Så langt har vi ikke fått noen krav, sier Nordgarden til TV 2 Nettavisen fredag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag