RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant udetonerte sprengladninger på byggetomta

KOM SOM EN OVERRASKELSE: - Vi var ikke klar over at det kunne finnes sprengstoff i grunnen, sier Arne Svendal i vann- og avløpsetaten på byggetomten.
KOM SOM EN OVERRASKELSE: - Vi var ikke klar over at det kunne finnes sprengstoff i grunnen, sier Arne Svendal i vann- og avløpsetaten på byggetomten. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Det sa pang da det skulle bores på tomten til bergensernes nye biogassanlegg i Fana.

Det sa pang da entreprenøren boret på tomten til det nye biogassanlegget til vann- og avløpsetaten. Så langt har den belgiske fårehunden Volvat og kolleagen funnet fem udetonerte salver.

Les saken i ba.no

Mens vann- og avløpsetatens byggeleder Arne Svendal peker og forklarer, snuser bombehunden Volvat (3) etter sprengstoff sammen med hundefører Ane Dybdal.

De udetonerte sprengladninger er antakelig fra 1970-tallet, og telles ved siden av den ene som gikk av for en knapp måned siden.

Leier inn hjelp fra Forsvaret

I løpet av de siste to månedene har de to hundene som er i sving snust seg gjennom halve tomten. Det vil ta omlag en måned til å sikre hele området.

Den belgiske fårehunden og grenader Ane Lillebuen er fra Forsvaret, men de er igjen hyret inn av AF Decom som kommunen har hyrt inn for å sikre byggetomten.

Tomten tilhørte i gamle dager Fana Steinknuseverk.

– Vi var ikke klar over at det kunne finnes sprengstoff i grunnen, vi var helt uforberedt, sier byggeleder Svendal.

Han forteller videre at det var en gravemaskin med borerigg som uløste ladningen.

Ingen skadd

– Heldigvis satt mannen inne i maskinen, da salven gikk av. Bakken hevet seg rundt en halvmeter rundt riggen, i to meters omkrets, sier Svendal.

Selve arbeidet med å fjerne dynamitten de har funnet foregår på kveldstid, med robotiserte maskiner. Ladningene de har funnet ligger på omlag 6-700 gram.

Hunden kan lukte dynamitt helt ned til en meters dybde i løsmasser. Når de kommer ned på fjellet må de ta 30 centimeter av gangen.

I villrede

Svendal sier at det var vanskelig å vite hva man skulle foreta seg når de oppdaget dynamitten i grunnen. Politiet, forteller han, var lite villige til å koble inn forsvaret.

Dette fordi funnet var på et sivilt område, og ingen mennesker var blitt skadd som følge av eksplosjonen. Etaten var i litt villrede, men fikk tips om AF Decom fra direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

Jarle Bøchmann fra dette firmaet mener at denne type problematikk kan bli mer utbredt fremover.

– Nå tar vi i bruk arealer som tidligere har vært brukt til andre formål, i mye større grad enn før. Det gir flere utfordringer av denne typen, sier Bøckman.

– Hvor mye ekstra koster dette arbeidet?

– En million kroner er vi nok oppe i, men vi blir jo hengt hver gang vi nevner en sum. Så langt gjør det at arbeidet med biogassanlegget er en måned forsinket, sier byggeleder Svendal.

Se flere saker i ba.no


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere