*Nettavisen* Nyheter.

Fant ulykkesflyets svarte boks ved Kebnekaise

Foto: SCANPIX SWEDEN

Funnet 100 meter fra der Hercules-flyet styrtet i mars.

05.08.12 12:25

Det svenske forsvaret har funnet én av de to svarte boksene til det norske Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise i mars, melder NTB.

Det var lørdag formiddag at det svenske forsvarets jegerbataljon fant én av de to svarte boksene til Hercules-flyet, skriver Aftonbladet.

Fem omkom i ulykken
Håpet er at den kan gi bedre svar på hvorfor flyet krasjet i Sveriges høyeste fjell Kebnekaise under en militærøvelse i mars i år. Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Funnet i bratt terreng
Den siste uken har jegerbataljonen, politiet og den svenske havarikommisjonen lett i området hvor flyet krasjet. Fjellfører Carl-Johan Olofsson sier til Aftonbladet at boksen ble funnet kun 100 meter fra ulykkesstedet.

Den ble funnet i et bratt terreng, der letemannskapene måtte sikre seg med tau. Ved 11-tiden lørdag ga letearbeidet resultat.

- Så den stikke opp fra snøen
- Det var helt tilfeldig at jeg så den stikke opp fra snøen. Da jeg gravde den fram så jeg med en gang hva vi hadde funnet. Det står «voice recorder» på boksen, sier Olofsson til avisa.

Den svarte boksen skal nå sendes til analyse i Storbritannia for å få ut datainformasjonen. Sveriges havarikommisjon venter de første resultatene om noen uker, ifølge NTB.

Hercules-flyet «Siv» var på vei fra Evenes til Kiruna da det styrtet inn i fjellveggen på Kebnekaise 15. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.