Gå til sidens hovedinnhold

Fant unikt vikingsverd

En hobbyarkeologhar funnet et vikingsverd som kan være om lag tusen år gammelt. Se bildene.

Sverdet ble funnet i Grimsdalen. Arkeolog Espen Finstad anser funnet som sjeldent.

Med metalldetektor
Da norddølen fant sverdet med sin metalldetektor for drøyt to uker siden, kontaktet han straks kulturvernavdelingen hos fylkeskommunen i Oppland. Først tirsdag ettermiddag hadde de tid og anledning til å se på sverdet.

Espen Finstad har i løpet av sine ti år som arkeolog aldri sett et slikt funn. Han anser funnet som svært sjeldent, og sier at det ikke har vært gjort liknende funn i høyfjellet siden 1930-tallet på Talleråskvea i Grimsdalen.

– Det ser ut til at det er et vikingsverd som er funnet, og det er veldig godt bevart. Det er fortsatt så skarpt at du nesten kan skjære deg på det, opplyser arkeolog Espen Finstad ved kulturvernavdelingen i Oppland fylkeskommune til Vigga lokalavis.

Også pilspiss
Ifølge Finstad lå det en pilspiss av jern sammen med sverdet. Han mener det er en hittil ukjent grav som er funnet, og at det sannsynligvis ligger flere gjenstander på stedet. Vikingsverdet ble funnet omkring en kilometer fra vikingbostedet Tøftum. Han regner meg at det blir en utgraving i Grimsdalen, men det er Kunsthistorisk museum ved Oldssaksamlingen i Oslo som avgjør saken.

Vikingsverdet er nå i Lillehammer, der det skal konserveres med kjemikalier for å hindre at det ruster.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken