RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Fant vaksine mot livmorhalskreft

Sist oppdatert:
Overlege Ole-Erik Iversen har bidratt til et av fjorårets viktigste medisinske oppdagelser, funnet av en vaksine mot livmorhalskreft.

Om noen år slipper kvinner kanskje å måtte kontrolleres for livmorhalskreft hvert tredje år. Det har overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus, Ole-Erik Iversen, vært med og bidratt til.

- Jo, men vi har jo vært mange med om dette da, forteller Iversen ydmykt til iBergen.no. Bare i Norge, hvor Iversen har vært koordinator, har 50 fagfolk jobbet med vaksinen.

Vaksinen vil ha så stor påvirkning når den kommer på markedet, trolig til høsten, at den allerede er kåret til den tredje mest viktige medisinske oppdagelsen i fjor. Det er det nettbaserte medisinske tidsskriftet Medscape som står bak denne kåringen.

Kostnadsbesparende
Vaksinen vil spare kvinner for utallige ubehagelige kontroller for livmorhalskreft. I dag må kvinner i alderen 25 til 70 år til kontroll av denne typen hvert tredje år.

- Det vet vi ikke helt ennå. Der er tre forskjellige vaksinesammensetninger som vi kjenner resultatene av. De inneholder de viktigste virusene, men ikke alle. Det betyr at vi nok en stund må ha ett kontrollprogram, tror vi, men mye sjeldnere enn nå. Kanskje blir det bare noen få ganger i livet kvinner må inn til slike kontroller, forteller Iversen.

En slik vaksine, når den kommer, vil bidra med betraktelige kostnadsbesparelser for det norske samfunnet.

- Per i dag bruker vi mellom 300 og 400 millioner kroner på undersøkelser og behandling av livmorhalskreft. Her bruker vi allerede en masse penger på forebyggende, men nå kan vi komme dette i forkjøpet ved å vaksinere mot viruset. Dette kan vise seg være lønnsomt både økonomisk og helsemessig, forklarer Iversen som ikke vet hva vaksinen vil koste.

Også flere krefttyper
Vaksinen hjelper ikke bare mot livmorhalskreft, men kan trolig også virke forbyggende mot andre kreftsykdommer.

- Det er langt flere kreftsykdommer enn livmorhalskreft som kan forebygges med denne vaksinen, og dette gjelder begge kjønn. Det være seg kreft i forskjellige organsystemer, som blant annet endetarmskreft, sier Iversen.

- Vi stor på dørstokken til en ny situasjon, hvor mye er lovende, men fortsatt mange spørsmål som skal besvares, og Norge har fått ett særlig ansvar med langtidsoppfølgingen, avslutter Iversen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere