Gå til sidens hovedinnhold

Får 10.000 kroner for å kle av seg klærne på scenen på filmbransjens julebord

Filmprodusent Peter Aalbæk Jensen i Zentropa blir beskyldt for sextrakassering, mobbing og fysisk vold. Likevel får selskapet støtte fra Norsk filminstitutt.

Ni kvinner står frem i Politiken med historier om sextrakassering og mobbing i det danske produksjonsselskapet Zentropa, som i dag er et av Nordens største produksjonsselskaper.

En av kvinnene er norske Pernille Fjeld, som var student på Zentropa i et og et halvt år. I et intervju med NRK forteller Fjeld om tilstandene på selskapets julebord, hvor hele filmbransjen skal ha vært tilstede:

– På julebordet kan man tjene 10.000 kroner i kontanter hvis man er først opp på scenen og har tatt av seg alt tøyet. Eller hvis man er den som har lengst kjønnshår som Peter måler foran hele filmbransjen. Ingen reagerer, forteller Fjeld.

Aalbæk tar pause

Zentropa ble dannet av Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen i 1992. De verste beskyldningene er rettet mot Aalbæk Jensen, som ikke har ønsket å kommentere saken overfor NRK.

Ifølge Fjeld kan man bli fysisk straffet hvis man har gjort noe Aalbæk Jensen ikke er fornøyd med, og selv sier hun at hun har blitt slått på rumpa flere ganger.

Ifølge Berlingske har Zentropa iverksatt en intern undersøkelse av selskapet, med mål om å lage en rapport om arbeidsmiljøet. Aalbæk skal ha fortalt ledelsen at han tar en pause fra selskapet inntli rapporten fra Arbeidstilsynet er klar.

- Peter Aalbæk har meddelt styret og ledelsen at han ønsker å bli hjemme i Herfølge inntil Arbeidstilsynets rapport foreligger, og mens den interne arbeidsmiljøprosessen pågår. Ønsket er imøtekommet, skriver Zentropa i en pressemelding.

Tidligere har Aalbæk Jensen innrømmet at han pleier å tafse på sine kvinnelige ansatte, og at han «synes det er morsomt». Han har også uttalt at han ikke kommer til å forandre seg.

- Jeg er helt imot og skremmes til å bli en aseksuell sosialdemokrat, uttalte Aalbæk Jensen til SVT.

Norge gir penger

Norge har, via Norsk filminstitutt, tildelt flere millioner til Zentropa som produsent eller co-produsent til flere produksjoner.

Flere filmselskap i Sverige og Danmark sier nå at de vurderer å kutte støtten til Zentropa. Det er ikke tilefellet i Norge. Direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, sier til NRK at de ikke vil avslutte samarbeidet med Zentropa fordi de er «orientert om at de nå har begynt å ta tak».

Anklager mot Lars von Trier

Lars von Trier, som var med på å starte Zentropa sammen med Aalbæk Jensen, har også blitt anklagd for seksuell trakassering. Den islandske artisten Björk fortalte i oktober om en situasjon hvor hun ble utsatt for seksuell trakassering av Lars von Trier under innspillingen av «Dancer in the Dark».

– Det gikk opp for meg at det er en universell ting at en regissør kan berøre og sjikanere sine skuespillerinner slik det passer ham, og at filmselskapet tillater det, skreb Björk på Facebook.

Von Trier avviste anklagene.

Historier avsløres

#MeToo-kampanjen har skapt en voldsom debatt i hele verden - også i Norge. En rekke trakasseringsskandaler i norske medier har kommet frem og flere menn har innrømmet at de har visst om sextrakassering i sine miljø - uten å varsle.

I Norge har flere hundre kvinnelige skuespillere gått sammen mot trakassering og maktmisbruk i bransjen.

Under #Stilleforopptak deler de sine historier om sextrakassering i norsk underholdningsbransje, og flere av historiene er grove.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver skuespillerne på Facebook.

Les også

Derfor viser Line sex på TV: - Man kan få inntrykk av at sex skal være gigapeniser, hyling og opererte vaginaer

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken