*Nettavisen* Nyheter.

Får 12.000 ekstra for å komme på jobb

Foto: (TESS)

Bonusen har redusert korttidsfraværet med 50 prosent.

02.10.10 09:25

I april i år innførte slangeleverandøren TESS en bonusordning som et ledd i arbeidet med å redusere sykdomsfraværet.

Bedriften kan lokke med 3000 kroner per kvartal - 12.000 per år - dersom arbeidstakeren ikke har fraværsdager, skriver Oppland Arbeiderblad.

Det har gitt resultater.

- Flere tilbake på jobb
Korttidsfraværet er blitt halvert, og det generelle fraværet har blitt redusert med 20 prosent. I 2009 lå sykefraværsnivået på 7,4 prosent. Den er nå nede i 5,8 prosent.

- Vi ser det er mer trøkk. Vi trenger alle hender, hoder og hjerter i arbeid. Vi ville ha flere folk tilbake på jobb, og denne ordningen har vært med på å bedre situasjonen, sier HR-leder i TESS, Tomas Elton Haug, til Nettavisen

- Da vi innførte bonusordningen i månedsskiftet mars/april, så vi en umiddelbar effekt på sykeværsstatistikken, sier.

1,5 mill
Så langt har TESS - som har rundt 800 ansatte - utbetalt rundt 1,5 millioner i tilstedebonus til de som har kommet på jobb hver dag.

- Bonusen har blitt godt mottatt. Arbeidstakerne har sett en muligheten til å få noe ekstra som man ikke har hatt før, sier HR-lederen.

- Vi ser det positive i det. Vi har fått folk på jobb igjen, og det var det vi ønsket. Vi regner ikke bare kroner og øre her, understreker Haug overfor Nettavisen.

Selv om ledelsen stort sett har fått positive reaksjoner, har det også kommet noen negative.

- Noen synes det er litt urettferdig at man for eksempel blir trukket i bonus dersom man må være hjemme om ett av deres barn blir syke, forteller Thomas Haug.

Forsiktig med å spekulere om holdninger
- Dere så en umiddelbar effekt da dere innførte ordningen. Hva kan dette si om de ansattes fraværsholdninger?

- Det er klart at man kan spekulere i dette. Det er mange grunner til fravær. Vi har alle dager der vi «slutter litt» og ikke kommer oss opp av senga. Det er klart den positive effekten kan ha noe med motivasjon å gjøre også, det ser vi ikke bort ifra.

- Men såpass ærlige må vi være at vi ser at enkelte dager har man lyst til å gjøre noe annet enn å gå på jobb, sier Haug.

Syk én dag - 1000 i trekk
Men bonusen kan raskt spises opp. For én fraværsdag, trekkes 1000 kroner av bonusen. HR-lederen understreker at dette ikke er en straffeordning.

- Det er viktig å påpeke at man ikke trekkes i lønn. Dette dreier seg kun om en bonusordning. Vi ønsker å gi litt ekstra til de som kommer på jobb hver dag. Det ligger en filosofi rundt det, forklarer Haug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.