*Nettavisen* Nyheter.

Får depresjon av å røyke

Røyking kan forårsake depresjon, viser ny forskning.

27.02.06 06:38

Depresjon er vanligere blant røykere enn ikke-røykere. En norsk studie tyder på at det kan være røykingen som fører til depresjonen.

De norske forskerne har intervjuet rundt 2000 mennesker i 1990 og i 2001. Undersøkelsen, som er publisert i nettutgaven til det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Epidemiology, viser at risikoen for depresjon var fire ganger høyrere for storrøykere (det vil si de som røykte over 20 sigaretter om dagen) enn for dem som aldri hadde røykt. Jo lengre de intervjuede hadde røyket, desto større var sjansen for at de hadde depresjon.

Forskerne undersøkte forhold som utgjør de vanligste årsakene til psykiske lidelser ved å skaffe seg informasjon om demografi, livsstil, fritid, familie og nettverk. Disse forholdene kunne ikke forklare sammenhengen mellom røyking og depresjon. Dermed ser det ut til at det kan være røykingen i seg selv som har skylden.

- Frafall, seleksjon, hukommelsestap, indirekte og reversert kausal virkning ble undersøkt og var i liten grad i stand til å forklare resultatene. Videre var sammenhengen mellom røyking og depresjon robust for en potensiell umålt felles årsak. Dette bekrefter muligheten for at røyking kan ha direkte innflytelse på depresjon, sier førsteforfatter Ole Klungsøyr ved Avdeling for atferdsfag, Universitetet i Oslo, til Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag