*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke adoptere tvillingene

Moren til Kari Ann Volden tar et oppgjør med norske politikere. Foto: Privat (Privat)

Kari Ann Volden fra Røst har fått endelig avslag på adopsjonssøknaden, og får ikke ta med seg tvillingene hjem fra India.

07.10.10 16:45

I dag kom stadfestingen av vedtaket fra 4. august hvor Barne- ungdoms- og familiedirektoratet avviser adopsjonssøknaden.

Les hele saken i Avisa Nordland

De to tvillingguttene ble født av en indisk surrogatmor 24. januar i år. Både sæd og eggceller kom fra donorer.

- Jeg er fortvilet
Siden fødselen har Kari Ann Volden oppholdt seg i India og ventet på tillatelse til å få ta med seg guttene hjem til Norge.

På Facebook er det opprettet en støttegruppe for Kari Ann Volden og hennes kamp for å få tvillingene hjem. Torsdag hadde gruppen 5500 medlemmer.

«Ufattelig trist», «Helt utrolig», er noen av reaksjonene på avslaget.

- Jeg synes det er håpløst og forferdelig. De klarer ikke å se enkeltindividene i saken, de skal være så prinsipielle. Denne avgjørelsen her er tatt for å unngå sånne saker i fremtiden. Den er ikke tatt for barnas beste, sier initiativtakeren til Facebook-gruppen, Lillfrid Annie Sakshaug, til Nettavisen.

Se Facebook-siden her

Voldens advokat Hilde Guldbakke sier til VG at hun synes avslaget er fryktelig trist.

- Jeg er fortvilet på hennes vegne. Dette er en kvinne som handlet uklokt, men i god tro. Jeg kan ikke se at det er tatt hensyn til barna i det hele tatt i denne situasjonen. De kunne gjort et unntak uten at det skaper presedens, sier hun.

- Dette er en vanskelig sak for de to spedbarna og en spesiell sak for oss som administrerer adopsjon i Norge. Det sier direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Mari Trommald.

Søknaden om adopsjon er endelig avvist da den ifølge direktoratet ikke ansees som, eller oppfyller vilkårene for en adopsjonssak.

- Hindre kjøpt og salg
I en pressemelding fra direktoratet heter det at norsk lovgivning om adopsjon ivaretar barnas rettssikkerhet i tråd med internasjonale konvensjoner som Barnekonvensjonen og Haagkonvensjonen. Der presiseres det blant annet at barnas grunnleggende rettigheter skal respekteres for å sikre at bortføring av, eller at handel med barn finner sted.

- Vi har vurdert denne adopsjonsklagen i lys av dette. Internasjonale konvensjoner, som norsk lov må rette seg etter, skal hindre kjøp og salg av barn og dette har vært utslagsgivende, sier Trommald.

Dette er første gangen en slik spesiell sak er behandlet i Norge. Gjeldende adopsjonslov har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne art.

- Vi har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for søker og for barna. Det er indiske myndigheter som i følge internasjonale konvensjoner har ansvar for barna. Vi regner med at søkeren samarbeider med indiske myndigheter til det beste for barna, sier Trommald.

Les flere saker fra Nordland her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.