RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får ikke strøm i dag

(Foto: Nord-Salten Kraftlag A/L)
Sist oppdatert:
Det er unntakstilstand i Steigen kommune etter fem døgn uten strøm. Se bilder av det ramponerte strømnettet.

12 el-montører ble mandag løftet inn på Hopfjellet utenfor Steigen i Nordland. De jobber på spreng i det skiftende været for å skaffe strømmen tilbake til de 2700 innbyggerne i den kriserammede kommunen.

E-verkssjef Asbjørn Hansen ved Nord-Salten Kraftlag forteller til Nettavisen at det aldri tidligere har skjedd at mastene har brukket tvert av som følge av vind.

Se flere bilder i bunnen av saken

Nok en natt uten strøm

- Det er litt spesielt. Tidligere har master brukket som følge av mye is. Men nå er det vinden alene som har gort det, sier han til Nettavisen.

Nye master og kabler blir løftet inn på fjellet med helikopter. Men været skifter, og arbeidet går derfor ikke så raskt som Hansen hadde håpet.

Da mørket nærmet seg, måtte mannskapene innse at de ikke får strømmen tilbake til Steigen i dag heller.

- Dessverre må vi meddele at vi ikke blir ferdig i dag, sier Hansen til Kanal 24.

Han forteller at mastene er reist, og traversene er satt på plass, men på grunn av været og mørket får de ikke gjort arbeidet ferdig. Hansen håper strømmen kan være tilbake i morgen.

Hør intervjuet med Hansen.

Mandag morgen fortalte ordfører Berit Woie Berg i Steigen til Nettavisen at kommunen begynner å merke problemene for alvor. De har satt i verk ekstraordinære tiltak. Bemanningen på sykehjem og eldresentre er økt. Og bøndene fikk lørdag aggregater fra Forsvaret.

Elever som barnevakt

- Alarmtelefonene virker ikke. Vi har derfor sørget for døgnkontinuerlig bemanning. Vi har omdisponert ansatte fra barnehager, rådhus og skoler, og bruker disse som ekstrahjelp i pleie og omsorg, sa Woie Berg.

Kommunen annonserte i lokalradioen i helga, og oppfordret innstendig folk til å møte på jobb. Særlig er dette viktig i helsesektoren. Kommunen har oppfordret ungdomsskoleelever til å melde seg som barnevakter, slik at de voksne kan komme seg på jobb.

Problemene i Steigen begynte natt til torsdag i forrige uke. Det er to strømlinjer inn til kommunen. Begge sviktet. I løpet av lørdagen fikk man i gang den ene og svakeste linja. Men denne tåler ikke så stor belastning. Derfor har man delt kommunen inn i seks soner. Disse får strøm to timer hver - to timer på dagen og to timer på natta.

Helsesektoren og bønder er prioritert. De får strøm fra aggregater. For bøndene var situasjonen kritisk inntil lørdag, da aggregatene kom i drift.

Ustabilt telefonnett
En av de store bekymringene for Woie Berg og hennes sambygdinger er at telefonnettet er veldig ustabilt. Det holdes oppe av aggregater. Det kan bety at øyeblikkelig hjelp ikke blir gitt dersom et skulle oppstå en akutt situasjon.

- Legene tar bare øyeblikkelig hjelp. Denne informasjonen har vi problemer med å få ut til publikum. Også medisinbestilling er et problem. Dette går over data, og datasystemene er nede, sa Woie Berg.

Nettavisen følger utviklingen i Steigen utover dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere