RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Far leser, mor syr

Tidligere fortalte lærebøkene hvordan kjønnsrollene er: «Far leser, mor syr». I dag opplever norske barn at det er kvinnene som i praksis står for oppdragelsen her i landet.

Morsrollen overtar for alvor i de norske grunnskolen og menn velger andre yrker.

Nye tall som er gjengitt i Dagsavisen, viser at det bare er 30 prosent menn blant lærerne i grunnskolen. Mannsandelen har sunket fra 60 til 30 prosent på tjue år. Det er dramatisk om man er opptatt av likestilling mellom kjønnene.

Det er illevarslende - ikke bare fordi økt kvinneandel i et yrke nesten alltid betyr lavere status - men også fordi de fleste av barna i Norge nå får 10-15 års opplæring som sier at det er kvinner som driver oppdragelse. Iallfall i offentlig regi.

Mannsforskeren Ole Bredesen ved Likestillingssenteret mener dette henger sammen med at skolen har gått fra å være et sted hvor elevene lærer fag, til å bli et sted hvor man lærer å oppføre seg i et samfunn (sosialiseringen).

Læreren er altså på vei ut, mens mor er på vei inn.

Vi er enig med Bredesen i at tiltakene for å motvirke mannsflukten kommer sent, og er for svakt utformet.

Vel er det prisverdig og viktig å jobbe for utvidet pappaperm i noen uker i barnets første leveår. Men er det kjønnsroller man vil forandre, synes det vel så viktig å forandre det faktum at barn flest går i en barnehage nær kjemisk rensket for menn, for så å gå ti år i en grunnskole hvor sju av ti lærere er kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere