*Nettavisen* Nyheter.

Får lønn i to år

Foto: (TV 2)

Det var strid like til det siste på Monica Kristensen Solås' siste dag i Redningsselskapet, men nå har den tidligere generalsekretæren skrevet under sin sluttavtale.

22.12.05 08:09

Monica Kristensen Solås skrev tirsdag kveld under på sluttavtalen som gir henne lønn i to år fra Redningsselskapet - uansett om hun skal jobbe for orgranisasjonen eller ikke. Det ville Kristensen Solås selv, mens styreleder Magnus Stangeland først avviste dette.

SE VIDEO:Sjøsikkerheten svekket

Strid til det siste
Det var strid og uklarheter mellom partene på fallrepet for den tidligere generalsekretæren.

Styreleder Magnus Stangeland gjorde det overfor TV 2 Nyhetene klart at Monica Kristensen Solås' dager i organisasjonen er talte:

- Hun slutter fra og med i dag, sa han sent tirsdag kveld.

- Vi ser fram til å gå inn i en ny periode, la han til.

- «Komiske Ali»
Uttalelsene vekket bestyrtelse hos Monica Kristensen Solås' advokat Arvid R. Ødegård.

- Han fremstiller det som om hun er helt ute. Og det er igjen et eksempel på dobbeltkommunikasjonen som har vært i denne saken. De må gjerne fortsette å herje, men det minner litt om informasjonsministeren i et gulfområde under krigen, sier Ødegård til TV 2 Nettavisen, med tydelig henvisning til Saddam Husseins informasjonssjef, som fikk kallenavnet «Komiske Ali».

Lønn i to år
Utgangspunktet for avtalen er ifølge Ødegård at Kristensen Solås vil stå ut åremålsperioden på to år - men ikke som generalsekretær.

- Avtalen er konfidensiell, men hun vil stå perioden fullt ut ,og hva hun skal gjøre i perioden skal defineres av det nye styret.

- Hva synes Solås om avtalen?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix

- Hun har aldri knyttet spesielt prestisje i å sitte som generalsekretær og er avslappet til avtalen. Hun får nå mulighet til å jobbe for selskapet blant annet i prosjektarbeid eller andre oppgaver dersom det nye styret ønsker det, sier Ødegård.

- Bløff
Dagen startet med styremøte i Redningsselskapet og oppslag i Dagbladet om at Solås også hadde lest e-posten til sin forgjenger Anne Enger Lahnstein. Ren bløff, sa Kristensen Solås om det.

Og mens styremedlemmene gikk inn og ut av møtet på Gardermoen kom pressemeldingen om at over 40 ansattes e-post var blitt gransket av den nå avgåtte generalsekretæren.

- Det tallet er i beste fall en misforståelse, tallet kan ikke stemme, sar Kristensen Solås' advokat om det.

Tirsdag ettermiddag ble den samme pressemeldingen fjernet fra Redningsselskapets hjemmesider.

Og farsen fortsatte, for mens Monica Kristensen Solås ventet på bli intervjuet på Karl Johan av TV 2., sto styreleder Magnus Stangeland på Gardermoen og sa følgende:

- Angående Monica Kristensen Solås, så har vi kommet fram til en omforent løsning, der hun fratrer fra i dag som generalsekretær i Redningsselskapet.

- Sjokk
Solås på sin side var på det tidspunktet fremdeles sikker på at hun vil få en videre rolle i Redningsselskapet. Men midt i intervjuet kommer beskjeden fra Gardermoen.

Solås blir tydelig forfjamset av budskapet fra styremøtet.

- Hva er din reaksjon på det, spør TV 2s reporter. Det tar flere sekunder før han får svar:

- Fullstendig sjokk.

- For det var ikke det du var forespeilet?

- Nei, jeg snakket med Magnus Stangeland for fem minutter siden, sier hun.

Solås hadde i løpet av dagen hatt en rekke samtaler med styremedlemmer for å finne en løsning på konflikten. Hun har hele tiden ønsket å fullføre kontraktsperioden i selskapet og har hatt ønske om å få mindre sentrale oppgaver i de to årene som gjenstår av kontraktsperioden. Det var en løsning hun trodde styret var med på.

- Jeg fatter ingen ting. Det er helt - helt - meningsløst. Det er en måte å behandle andre mennesker på som sjokkerer meg så inderlig, sier Solås og rister på hodet.

Tilbake på Gardermoen sto Stangeland og fortalte at Solås virket fornøyd med løsningen, en løsning hun altså selv sier hun ikke hadde hørt noe om.

Får opptil 1,8 mill. kr
Men seint tirsdag kveld fikk Stangeland altså signaturen på avtalen. Ifølge Aftenposten åpner han likevel for at Monica Kristensen Solås' kan få oppgaver i organisasjonen, men overlater dette til det kommende styret å avgjøre.

Ifølge Aftenposten får Monica Kristensen Solås i tillegg til full lønn i to år, også pendlerbolig og betalt barnehageplass. Hun vil få utbetalt opptil 1,8 millioner kroner de kommende to årene, selv om hun ikke skal jobbe for organisasjonen, skriver avisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.