Gå til sidens hovedinnhold

Får mer dyrepoliti

Nytt prosjekt starter i Rogaland torsdag.

Ordningen med dyrepoliti utvides torsdag. Da settes prosjektet i gang i Rogaland, 14 måneder etter at Sør-Trøndelag fikk det første dyrepolitiet.

- NOAH anmelder mange dyremishandlingssaker hvert år. Vi ser det er en jevn spredning over hele landet, så dette er det behov for overalt, sier leder for dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, til P4 Nyhetene.

En suksess i Sør-Trøndelag

Regjeringen og samarbeidspartiene ble i fjor høst enige om å utvide forsøksordningen med dyrepolititil også å gjelde Rogaland, men det var da ikke avklart når prosjektet skulle settes i gang.

LES mer: Utvider forsøket med dyrepoliti

Det ble satt av 2,9 mmillioner penger til Rogalands dyrepoliti.

Det første dyrepolitiet, som er et treårig prosjekt, startet i Sør-Trøndelag i fjor sommer. Det skjedde i regi av Sør-Trøndelag politidistrikt og Mattilsynet.

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim uttalte i juli at dyrepoliti-prosjektet hadde hatt en god effekt så langt.

- Ordningen har gjort at vi har øremerket flere etterforskere og påtalejurister til dyresaker, noe som har bidratt til at vi har økt kapasiteten på etterforskningen av dyrevelferd, sa Nordtvedt til Nationen da.

Samtidig har oppmerksomheten rundt den nye enheten har ført til at antall anmeldelser har økt og antall henleggelser av anmeldte dyrekrimsaker har sunket.

Opptil tre års fengsel

Dyrepoliti et skal etterforske og straffeforfølge brudd på dyrevelferdsloven, både innen husdyrhold og med kjæledyr. Dyremishandling kan straffes med fengsel i opp til tre år.

NOAH-lederen er også glad for signaleffekten ved prosjektet.

- Politikere i Oslo har også ønsket seg et slikt politi, så jeg vil oppfordre sentrale politikere til å få på plass dette over hele Norge, sier Martinsen.

LES også: Slik skal hun sørge for høyere straff for dyremishandling

Les også

Hund døde i glovarm bil - noen hadde lukket igjen bagasjeluken

Les også

Naboer reddet hund med teip rundt snute og poter

Les også

Norske dyrevernere hyller pelsfri Armani

Les også

Oslo-slakteri bøtelagt for dyreplageri

Kommentarer til denne saken