RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får mobil før fylte ti år

Sist oppdatert:
Flere yngre barn får mobiltelefon, nå skal forskere kartlegge kreftfaren.

(SIDE2): Seks av ti barn får mobiltelefon før fylte 10 år, viser en undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag av Dagbladet.

Forskere i Norge, Sverige og Danmark skal nå kartlegge om det finnes en sammenheng mellom mobilstråling og kreft hos barn i alderen 7 – 19 år.

- Per i dag kan vi ikke si hvorvidt barns bruk av mobiltelefon gir økt risiko for hjernesvulst eller ei. Men det er et faktum at barn som snakker i mobiltelefonen vil bli mer eksponert for stråling enn voksne fordi de har mindre hoder og strålingen dermed vil trenge lenger inn i hjernen, sier Knut Klæboe, forsker ved Statens strålevern til avisen.

Han påpeker at barn bør snakke i mobiltelefonen med handsfree.

Også sosialt sett kan det være skadelig å få mobiltelefon for tidlig, da det tillegger dem kunnskaper og ferdigheter fra den voksnes verden, mener professor Stephen von Tetzchner ved Universitetet i Oslo.

- Hvis det er snakk om at et barn får mobil fordi det har en lang og utrygg skolevei, skjønner jeg det godt. Hvis det bare er for å ha en telefon å leke seg med, er det annerledes, mener han.

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere