RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Konterud, Roy (SCANPIX)

Får mobil til skolestart

Sist oppdatert:
Mer enn hver tredje elev mellom seks og ni år er utstyrt med mobil i lomma til skolestart.

Blant foreldre med barn som begynner i første til tredjeklasse i høst sier 23 prosent at barna har mobiltelefon, mens ytterligere 12 prosent av foreldrene sier barna skal få mobil til skolen starter, viser en Norstat-undersøkelse utført for NetCom.

- Dette er nok en utvikling foreldrene bidrar til fordi de ser fordelene ved å ha barna tilgjengelige på mobil. Mens man på 80- og 90-tallet hadde nøkkelbarn som begrep, kan man i dag kalle dem mobilbarn, sier Charlotte Erikstad, kommunikasjonsrådgiver i NetCom, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I undersøkelsen mener 20 prosent av foreldrene at barna bør få mobil før de er ti år. 23 prosent mener barna bør få mobil når de er 12 eller 13 år. Kun 9 prosent mener barna bør være 14 år eller mer før de får mobil.

Anbefaler tiårsgrense

43 prosent svarer at barn bør være mellom 10 og 11 år før de får mobil. Men i praksis får mange barn mobiltelefon lenge før de fyller ti år. Øystein Samnøen, daglig leder i organisasjonen Barnevakten anbefaler generelt at barn har nådd en viss modenhet før de får egen telefon:

- Det er ikke noe fasitsvar på når barn bør få egen telefon. Vår anbefaling er at barnet bør være om lag ti år, sier han til ANB.

Samnøen sier det er flere årsaker til at han mener ti år er et riktig utgangspunkt.

- Å ha en mobil betyr at man skal forholde seg til kostnader, deriblant mulighet for å kjøpe produkter og tjenester. Det kommersielle trykket er stort også på de minste mobilbrukerne. Telefonen innebærer mulighet for mobbing og henvendelser fra uvedkommende.. Da er det nyttig at barn har nådd en viss modenhet.

- I tillegg har vi i dag ikke nok forskning som bekrefter at mobilstråling ikke skader barn.

Samnøen advarer også mot å gjøre mobilen til hovedbindeleddet mellom foreldre og barn.

- Gjør alltid tydelige avtaler med barna - da vet man hvor de er dersom de mister mobilen eller det ikke er dekning.

- Prat med barna

Charlotte Erikstad i NetCom tror utviklingen med mobiltelefon til barn vil fortsette i årene som kommer og sier at det er viktig å prate med barna om muligheter og utfordringer med mobilen før de slippes løs.

- Barna lærer seg raskt å beherske den mobile teknologien, og vårt råd er å lage klare retningslinjer for bruken. Ettersom de fleste mobiler lett kan kobles opp til internett ved hjelp av noen få tastetrykk, er det viktig at foreldre gjør barna sine bevisste på hva som er vettig mobilbruk, sier Erikstad og får støtte av Barnevakten:

- Foreldre må gjøre barna sine til bevisste mobilbrukere. Bli enige om grenser og gi barna bevisste holdninger. Mobbing, trakassering og trusler er de største utfordringene når det gjelder barn og mobilbruk, sier Øystein Samnøen.

I en undersøkelse Tele2 har fått utført i samarbeid med Barnevakten og Bipper støtter ni av ti foreldre et strengt regime for mobilbruk i skoletiden.

Dette er foreldre som har barn med mobiltelefon, men som mener at barna ikke bør få lov til å ha mobiltelefonen slått på i skoletiden.

Like mange svarer at de allerede har innført den samme regelen med sitt eget barn. Det store flertallet av foreldre har videre mobilregler knyttet til kjøp via mobiltelefonen, kamerabruk og mobbing.

Barneabonnement

Erikstad anbefaler foreldre å sette en beløpsgrense på abonnementet ved hjelp av kontrollabonnement.

- Eller avtal et månedlig maksbeløp med barna. Husk også å registrere barna som bruker av abonnementet når mobilen kjøpes slik at abonnementet blir sperret for tilgang til aldersbestemt innhold.

- Flere mobiloperatører opererer nå med egne abonnement myntet på barn. Disse er nyttige og gir bedre beskyttelse mot overforbruk og innebærer som regel reservasjon mot oppføring i telefonkatalogen, tilføyer Øystein Samnøen.

Undersøkelsen er gjennomført blant et representativt utvalg på 1.900 personer i juni 2010 i Norstats webpanel. Undersøkelsen er analysert av Sentio. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere