*Nettavisen* Nyheter.

Får «Mohawk II» hjem for 1 euro

Speiderne i Oslo KFUM får tilbake skuta «Mohawk II» for 1 euro. Skuta kolliderte med en fiskebåt utenfor Vlissingen i Nederland i juli.

Det er nå inngått en avtale som går ut på at speiderne får frikjøpt båten for 1 euro, melder TV 2. Det opprinnelige kravet var på 1,3 millioner kroner.

- Dette er veldig positivt. Vi har fått til en avtale med nederlandske myndigheter, sier styremedlem Øyvind Berntsen i Oslo KFUM Sjøkorps til NTB.

Speiderskuta var ikke forsikret for seiling utenfor Skandinavia.

Utsettelse
- Nå er avtalen som er inngått bare en form for betalingsutsettelse. Det blir et oppgjør etter forliset, og ender det med at motparten får skylden, vil de måtte betale erstatning. Avtalen vi har inngått sikrer nederlandske myndigheter førsteprioritet av erstatningssummen, sier Berntsen.

- Hva skjer dersom dere får skylda for kollisjonen?

- Vi har ingen penger, så slik sett tar jo nederlandske myndigheter en risiko, sier Øyvind Berntsen.

Ett år
Han regner med at det kan ta så lang tid som ett år før det endelige oppgjøret etter kollisjonen er avklart.

Det kan også ta tid å få brakt Mohawk II hjem til Norge.

- Vi vil gjerne bringe skuta hjem og reparere den her i Norge. Men for å få til det er vi avhengig av støtte og gaver fra private og næringslivet, sier Berntsen.

Det var 20 sjøspeidere om bord i skuta da den kolliderte og forliste utenfor Vlissingen i Nederland. Ingen ble skadd i ulykken.

Den 100 år gamle skuta S/Y "Mohawk II" har vært i Sjøkorpsets eie siden 1953, da den ble kjøpt fra England. Siden da er den blitt seilt og vedlikeholdt av norsk speiderungdom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.