RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får null i erstatning

Sist oppdatert:
Foreldrene til gutten (4) som døde av E.coli-bakterien, får ikke et rødt øre i erstatning. SISTE: Rudshøgda-kjøtt i E.coli-pølser

De andre barna som har blitt smittet av E.coli-bakterien kan hver kreve erstatning på opp mot 2,4 millioner kroner, dersom de får varige mén.

Men foreldrene som mistet sin nyresyke sønn, vil ikke ha krav på noen ting. Det sier professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hans Jacob Bull.

Rått og forferdelig
- For foreldrene til den døde gutten vil det ikke bli snakk om erstatning, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor ikke det?

- For å ha krav på erstatning, må man ha hatt et forsørgertap. Og et lite barn vil naturlig nok ikke ha hatt noen å forsørge. Man kan si det er forferdelig og rått at barnets foreldre ikke får erstatning, men slik er det, sier Bull og viser til loven om skadeserstatning.

- Ikke uaktsomt
I drapssaker der unge mennesker blir drept, blir foreldrene ofte tilkjent oppreisning. Men Bull tviler på at noe slikt blir tilfelle i E.coli-saken.

- Det er kun snakk om oppreisning dersom noen forsettlig eller grovt uaktsomt volder skade på en annen person, sier han.

- Og Gilde har ikke opptrådt uforsvarlig?

- Ut fra det jeg har hørt så langt, vil jeg bli veldig overrasket dersom noen kommer fram til at Gilde har opptrådt grovt uaktsomt, svarer Bull.

Kan likevel få
Professoren i rettsvitenskap understreker at det likevel kan hende at Gilde betaler ut noe til foreldrene til den døde fireåringen, selv om de altså ikke er pliktig til det.

- Foreldre til omkomne i både Scandinavian Star- og Estonia-ulykken fikk økonomisk kompensasjon, selv om de ikke hadde krav på det. Det kan hende Gilde gjør noe liknende, men da tror jeg det er snakk om små summer, sier Bull.

Intet svar fra Gilde
Gilde kunne tirsdag kveld ikke svare TV 2 Nettavisen på hvorvidt de vil gi foreldrene til den døde gutten noen form for erstatning.

– Vi ble kjent med dette for fire timer siden. Som sagt, Gilde tar ansvar for det vi gjør. Vi vil gjøre det vi kan for å komme i kontakt med familiene for å følge opp, sier kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundqvist, til TV 2 Nettavisen.

– Gjelder det alle de involverte i E.coli-saken?

– Ja. Vi har 14 barn som er registrert her.

– Når?

– Vi har allerede hatt kontakt med enkelte av familiene. Vi fortsetter arbeidet onsdag. Gilde har hatt fokus på å finne smittekilden, og har ikke kommet så langt i tankeprosessen at jeg kan si noe mer konkret, sier Sundqvist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere