*Nettavisen* Nyheter.

Får øresus i barnehagen

Foto: (Illustrasjonsbilde: Heiko Junge/Scanpix)

Hvert sjette barn plages av øresus, mens en av fire ansatte i barnehagene får hørselsskader.

11.09.08 08:13

Oslo (ANB): Nå lanseres derfor en nasjonal hørselsdugnad i alle landets barnehager. Målet er å dempe den skadelige støyen.

– Støy er et kjempeproblem i barnehagene, sier lederen i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Aksjon God Lyd
Onsdag var Hjetland i Åkeberg barnehage i Oslo sammen med generalsekretær Geir Lippestad i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) for å lansere Aksjon God Lyd, som den landsomfattende hørselsdugnaden er døpt.

Målet med prosjektet er å forebygge hørselsskader, informere både ansatte, barn og foreldre om problemet, samt få ned lydnivået ved bruk av en rekke praktiske tips og også en lydmåler som viser rødt når støyen blir for høy.

Språket hemmes
– Dette handler om både barn og voksnes arbeidsmiljø. Barnas muligheter for god språkutvikling hemmes av støy, og de får problemer med å fange opp ord og nyanser i språket, sier Hjetland.

– Det handler ikke om at barna skal være musestille i barnehagen, men de skal heller ikke være utslitte når de kommer hjem klokka fire, understreker hun.

Hjetland viser blant annet til nordiske undersøkelser som konkluderer med at hvert sjette barn i alderen 9-16 år ofte eller alltid plages av øresus (tinnitus), som ofte forårsakes av støy. 12 prosent av syvåringene har hatt tinnitus. En fjerdedel av barnehageansatte har hørselsskade, gjerne i form av nedsatt hørsel.

Vil forebygge
– Det som er viktig for oss, er å forebygge hørselsskader. Som tallene fra undersøkelsene viser, er dette et veldig alvorlig problem som berører mange, sier Geir Lippestad i HLF.

Han tror svært mange foreldre ikke er klar over støyproblemets omfang, og han håper på aktiv involvering også fra foreldrenes side når HLF skal jobbe videre med saken ute i kommunene.

– Vi er veldig glade for at det bygges flere barnehager, men da man må passe på at disse ikke settes opp i en fei, og at man tar hensyn til akustikk og lydnivå under byggingen, sier Lippestad.

– Du er ikke redd for reaksjoner nå som dere skal gå rundt og måle barna med lydmålere?

– Den skal henge på veggen som en veileder. For barna har den nok mest nyhetens interesse, men for de ansatte kan den være en indikator for å sette i gang tiltak, mener han.

Lydia lyste rødt
I Åkeberg barnehage, som ellers legger vekt på å holde støynivået innenfor akseptable nivåer, lyste den nye lydmåleren Lydia rødt da femåringene skulle demonstrere den.

Emil syntes hele opplegget rundt Lydia og illustrerende støytroll og teater var veldig spennende.

– Hvis det blir for høyt, pleier jeg å holde meg for ørene, konkluderer han.

Kathinka og Christiane kunne opplyse oss om at det kanskje ikke var så mye bråk i barnehagen likevel.

– Det er mer bråk i byen. Spesielt gatemusikantene som spiller for penger, mener jentene. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag