*Nettavisen* Nyheter.

Får reaksjoner etter islamkritikk

Forfatter B. Andreas Bull-Hansen avviser at han sammenlikner seg selv med den drepte filmregissøren Theo van Gogh.

26.10.06 13:27

I onsdagens Dagsavisen ble B. Andreas Bull-Hansen intervjuet om sin siste bok, «Anubis». Det er andre bind i en trilogi om ulveaktige Ew og den foregår i fremtidens Europa, et Europa overtatt av et totalitært islamsk styre og der individets frihet ikke eksisterer.

LES OGSÅ: Venter bråk for Koranen-sitater

- Jeg mener bestemt at de to ikke kan gå hånd i hånd, sa Bull-Hansen til Dagsavisen onsdag

Siterer begge Koranen
Den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh ble drept av Mohammed Bouyeri på åpen gate 2. november i fjor. Ekstremisten Bouyeri drepte filmskaperen ved å skyte ham og senere påføre ham en rekke knivstikk. Årsaken var at Bouyeri mente van Gogh gjennom sine filmer hånet Islam.

Som van Gogh gjorde i sin film, sitererer B.Andreas Bull-Hansen Koranen flere steder i «Anubis».Dette fortalte han til Dagsavisen.

Det fikk Krf-politiker Ali Khan til å reagere og mene forfatteren var ute etter billig PR ved å sammenlikne seg med den drepte filmskaperen.

- Jeg sammenlikner meg ikke med Theo van Gogh, men jeg ser at Ali Khan gjør det. Men jeg kan være enig at det er en viss parallell. Jeg siterer jo Koranen i «Anubis», slik van Gogh gjorde i sin film, sier B.Andreas Bull-Hansen til Nettavisen.

- Historien først
Han sier han er veldig glad for at folk ønsker å diskutere hans nye bok. Forfatteren har selv lest Koranen og lovtolkninger av Sharia, for å ha sitt på det tørre.

- Jeg skriver ikke denne historien for å provosere. Men jeg kan heller ikke ta hensyn til at folk kan bli sinte eller såre for det jeg skriver. Historien må komme først, sier han.

Bull-Hansen har tidligere tatt opp genteknologi og andre problematiske områder i sitt forfatterskap. Men aldri har han fått så mange reaksjoner som nå. Onsdag sto ikke telefonen stille hjemme hos forfatteren.

- Jeg har også fått en del reaksjoner i forkant. Folk har sagt; vær forsiktig. Jeg synes det er synd at det skal være sånn. Vi kan ikke la frykt styre hva vi kan si eller skrive, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.