Gå til sidens hovedinnhold

- Far tapte omsorgen

For 62 år siden tapte Knut Haaviks far omsorgen for sønnen. Det får Haavik til å slåss nå.

LITTERATURHUSET (Nettavisen) – Mine foreldre skilte lag i 1945, da jeg var to år gammel. Min mor var alkoholiker, og min far gikk til sak om omsorgsretten, som han tapte, forteller den tidligere redaktøren i Se og Hør.

- Trodde noen spøkte
Den skjebnesvangre dommen i barndommen har fått Haavik til å gripe muligheten som han fikk da nylig avgåtte likestillings- og forbrukerminister Karita Bekkemellem (Ap) spurte om han ville sitte i Mannspanelet.

- Da det ringte en person fra departementet og spurte om jeg ville sitte i et mannspanel, trodde jeg det var en practical joke. Jeg ba dem sende en mail, for jeg var ikke så veldig opptatt av likestilling, for å si det slikt, sier Haavik til Nettavisen.

På barrikadene for likestlling
Men i løpet av to møter med 29 andre menn har Haavik kommet på andre tanker.

- Det er trist å konstatere at det ikke har skjedd noe på 62 år. I mer enn 80 prosent av tilfellene når foreldre skiller lag, er det mødrene som får omsorgen, sier han.

Derfor stiller han seg fullt og helt bak uttalelsen som et enstemmig Mannspanel la fram i Oslo onsdag. I uttalelsen slår mennene fast følgende tre punkter når det gjelder menn og omsorgen til barn etter samlivsbrudd:

- Vis meg pengene
1. Foreldrepermisjonen må omfordeles slik at et likeverdig foreldreskap for fordeling av permisjonstiden legges til grunn. Mannspanelet ser for seg at det kan være aktuelt å lage en tredeling av permisjonstiden, slik det er på Island. En del vil gå til hver av foreldrene, og én del kan foreldrene dele selv.

2. Barneloven må endres slik at den baserer seg på et likeverdig foreldreskap som hovedprinsipp, slik at barna har mulighet til å ha god kontakt, både i hverdagsliv og i ferie, med begge foreldrene etter samlivsbrudd.

3. Det bør innføres en trygde- og stønadsordning som belønner foreldre som samarbeider om omsorgen for sine barn.

Bort med suppa, fram med kniven
Mennene i panelet er fast bestemt på å være noe alt annet enn et supperåd.

- Vi har helt ut suppa og tatt fram kniven. Vi har skåret inn til beinet og funnet fram til det viktigste, sier Runar Døving som er forsker i Sifo.

- Ingen pingler
- Vi ble kalt mye rart i begynnelsen, hvilke pingler, dinosaurer og homser som sitter der. Men vi har snakket om de viktigste sakene som vi vil ha med i stortingsmeldingen om menn som skal legges fram i 2008. Vi står unisont bak uttalelsen, sier Sandro Parmeggiani, som er generalsekretær i Plan Norway.

Mennene lover at dette ikke blir det siste vi hører fra dem. Når de nå er blitt enige om mål for hvordan de kan sikre barn økt samvær med sine fedre, vil de gå løs på både menn og helse, kvinner og vold og det kjønnsdelte arbeidslivet.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken