RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får terrorpenger fra Norge

(TV 2)
Sist oppdatert:
TV2 har filmet en av personene i Oslo som tilbyr ulovlige pengetransaksjoner til utlandet. Nå har politiet startet en ny offensiv mot slik virksomhet.

Penger som går til å finansiere terrorvirksomhet sendes ut av Norge - uten at myndighetene vet om det.

Terrorister kan skape store ødeleggelser med små midler. Å stanse pengestrømmer er derfor en viktig oppgave for politiet, som nå har startet en ny offensiv mot slike overføringer.

- Desentralisert
- Da al-Qaida holdt til i Afghanistan ble en del av de store operasjonene som 11. september finansiert sentralt og fra Bin Laden selv, som er en rik mann. Dette har også blitt vanskeligere nå når al-Qaida har mistet sin base. De siste årene har vi sett en tendens til at gruppene arbeider mer desentralisert og finansierer sine operasjoner med kriminalitet på lokalplan, sier Tore Bjørgo som er professor og forskningssjef ved politihøgskolen.

Denne type finansieringen skjer også her i landet. Faren for terroraksjoner regnes som liten, men det foregår støttevirksomhet i Norge.

Det samles inn betydelige pengebeløp, som kanaliseres gjennom uformelle transaksjonssystemer som Hawala.

Skjult kamera
Ved påsketider undersøkte TV 2, med skjult kamera, hvor vanskelig det var å finne personer i Oslo som gjør dette. Det tok TV 2s utsendte bare to dager å få kontakt. Om mannen forsikret at overførselen ikke ville gi noe trøbbel med myndighetene.

- Det er veldig lett. Men hvilket land vil du sende penger til? Spør mannen.

- Til midtøsten?

- Til midtøsten. Det tar to eller tre dager. Ikke noe problem, sier mannen, og avslutter med:

- Hvis gud vil, kommer pengene vel frem.

Få spor
Slike overføringer etterlater få spor, og er vanskelige å avsløre. Økokrim har en nøkkelrolle i arbeidet, men vil ikke la seg intervjue om terrorfinansiering.

Professor Tore Bjørgo mener at politiets aksjon «terrorblikket» er en viktig del av arbeidet.

- Det er viktig at når politiet etterforsker slike saker, og for eksempel foretar husransaking så må de ha blikk for at dette kan være noe mer enn bare den kriminelle handlingen i seg selv, men at det kan dreie seg om finansiering av terrorhandlinger og slike ting.

Oslo-politiet mener at aksjon «terrorblikket» er vellykket og at de nå i større grad er oppmerksomme på kriminelle handlinger som kan være terror-støtte.

- Jo mer det lokale politiet er ute blant sine borgere og det skjer terrorhandlinger rundt omkring, så kommer tipsene lettere til det lokale politiet enn til de store etterretningsorganisasjonene. Når vi i tillegg har et godt samarbeid med PST, så er det en vinn-vinn-situasjon både for publikum og for oss som er satt til å beskytte samfunnet, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt, Roger Andresen til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere