RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får tilbake forsvarsjobbene

Foto: Øyvind Gravås, TV 2
Sist oppdatert:
Forsvarstoppene får tilbake jobbene sine etter at Økokrim frafalt korrupsjonssiktelsen mot dem i dag.

Etter at Økokrim i dag henla saken mot Reksten og to andre forsvarstopper, får viseadmiralen tilbake jobben som sjef for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter (FOHK). Også flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter får tilbake sin jobb, melder TV2 Nyhetskanalen.

Tilbake til uka
Ifølge forsvarssjef Sverre Diesen kommer Reksten tilbake på jobb allerede mandag i neste uke.

- Jeg er veldig glad for avgjørelsen fra Økokrim, og jeg er glad for at avgjørelsen ble tatt såpass raskt tross alt. Vi har selvsagt tilbudt Reksten å komme tilbake, og han har takket ja, sier Diesen til TV2 Nyhetskanalen.

Forsvarssjefen sier også at han hele tiden har hatt tillit til Reksten i jobben som sjef for FOHK.

Saken fortsetter nedenfor videovinduet.
213701

Lettet forsvarsminister
Også forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) er glad for henleggelsen.

- Jeg er veldig glad og lettet over at Økokrim har frafalt siktelsene, og at de har jobbet så raskt, sier Strøm-Erichsen til Nettavisen.

Hun synes også det er bra at Reksten nå kommer tilbake som sjef for FOHK.

- Han valgte å ta permisjon da saken kom opp, og det synes jeg var en klok beslutning. Når saken nå er henlagt, synes jeg det er helt naturlig at han kommer tilbake, sier Strøm-Erichsen.

Varsler etterspill
Allerede nå har opposisjonen på Stortinget antydet at saken kan komme opp for Stortingets kontrollkomité, men forsvarsministeren understreker at det er Økokrim som har stått bak etterforskningen.

- Det er Økokrim som har gjort sine vurderinger, og det vært en behandling som verken jeg eller andre politikere har hatt noen som helst innvirkning på, sier Strøm-Erichsen.

Korrupsjonssaken har vært vanskelig for Forsvarsdepartementet, men statsråden synes departementet har handlet riktig.

- Jeg mener vi har behandlet saken slik den burde behandles, sier hun.

Startet etterforskning
Sammen med flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter og kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik, ble Jan Reksten satt under etterforskning av Økokrim i desember. Økokrim startet etterforskning av de tre fordi de deltok på en golftur til Spania, og fikk deler av regningen betalt av Siemens.

Ni fremdeles siktet
Til sammen ble tolv personer siktet for korrupsjon, i tillegg kom også tre bedrifter under etterforskning.

- Vi har kommet langt i etterforskningen, og har konkludert med at det ikke er grunnlag for å straffeforfølge disse tre for forsettlig korrupsjon, sier førstestatsadvokat Trond Erik Schea til Nettavisen.

Han vil ikke kommentere nærmere om hva som har gjort at Økokrim har henlagt sakene mot Reksten, Grønningsæter og Karlsvik. Nå fortsetter etterforskningen mot de andre som ble siktet i saken.

- Vi fortsetter etterforskningen mot disse, men har ikke kommet så langt at vi kan avgjøre om det er grunn til straffeforfølging, sier Schea.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere