Gå til sidens hovedinnhold

Fare for busstreik

Streik kan stanse reisende med buss på Østlandet, i Møre og Romsdal, Rogaland og Nord-Norge fra fredag morgen. Skolebusser kan også bli rammet. Her kan du lese hvilke bussruter som innstilles.

Streikevarslet gjelder både flybussruter, lokalruter og ekspressbusser. Noen godstransportselskaper er også tatt ut i streik.

Torsdag kveld kl. 22.00 løper meklingsfristen ut for 10.000 LO- og YS-organiserte bussjåfører og renovasjonsarbeidere.

Mekling pågår

LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforening og YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet forhandler sammen mot NHO-tilsluttede Transportbedriftenes Landsforening og uavhengige Norges Lastebileier-Forbund.

- Vi er i mekling, og vi har fortsatt ikke fått noe økonomisk tilbud fra arbeidsgiversiden. Derfor er det er veldig vanskelig å si hvordan dette går. Vi fortsetter meklingen utover kvelden, sier Per Østvold, leder i Norsk Transportarbeiderforening, til TV 2 Nettavisen.

Meklingsmann er Dag Nafstad, som også meklet i grossistoppgjøret.

Opptrapping

I tillegg til lønnsopprykk krever arbeidstakerorganisasjonene en opptrappingsplan som skal bringe de lavtlønte opp på gjennomsnittlig industriarbeiderlønn om fem år, melder NTB.

Bussarbeidernes lønn er i dag på 86 prosent av industrigjennomsnittet, opplyser Transportarbeiderforbundet.

Transportarbeiderforbundet har ikke krevd et eget lønnstillegg for fagorganiserte i dette oppgjøret. Det var dette kravet som førte til streiken i grossistoppgjøret.

Historiens beste

I 1998 var det streik i transportsektoren i nesten fire uker. Da oppnådde fagforeningene historiens beste oppgjør med et generelt tillegg på 9 kroner timen.

Hvis det blir streik fra fredag, vil den i første omgang omfatte: Norgesbuss på Østlandet, Connex Vest i Rogaland, Mørebil og Atlantic Auto i Møre og Romsdal og Nordtrafikk i Nordland, Troms, Finnmark og Trysil. Flere godstransportselskaper blir også tatt ut.

Store konsekvenser

– En streik vil få veldig store konsekvenser. 700 busser vil stå stille, de fleste i Oslo-området, sier administrerende direktør Nils Giskeødegård i Norgesbuss til NTB.

Norgesbuss kjører mange av bussrutene fra Asker og Bærum til Oslo. Mange arbeidstakere må finne andre måter å komme seg til jobb på fredag morgen hvis meklingen ikke fører fram.

Streiken rammer også flere av flybussrutene, og Norgesbuss’ lokalruter i Hedmark, Vestfold og Østfold.

Rammer skolebusser også

I en pressemelding fra Stor-Oslo Lokaltrafikk heter det at en streik vil ramme deler av SLs rutenett i Asker, Bærum, Follo unntatt Nesodden og store deler av Romerike.

Også skolekjøring vil bli rammet. Dette innebærer at det ikke vil gå skolebusser eller rutebusser i de distriktene hvor Norgesbuss AS er operatør.

I Bærum vest vil bussene fra Rykkin, Skui og Tanum bli berørt. På Romerike berøres alle ruter unntatt Nittedal, Nannestad, Gjerdrum, Eidsvoll, Ullensaker og Hurdal og Oslo-rettete ruter fra Nes langs rv.2, opplyser Stor-Oslo Lokaltrafikk.

Sporveien varsler

Oslo Sporveier varsler at følgende busslinjer blir rammet ved en eventuell streik fredag morgen:

79 Holmlia – Grorud

80 Holmlia – Åsbråten

80E Åsbråten – sentrum (ekspress)

81 Solli – Greverud

82E Tårnåsen – sentrum (ekspress)

83 Solli – Tårnåsen

85 Jernbanetorget – Malmøya - Ulvøya

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg