Gå til sidens hovedinnhold

Fare for streik ved fire flyplasser

Det kan bli streik ved fire flyplasser fra søndag dersom lørdagens mekling hos Riksmekleren ikke fører fram.

Fagforeningen Junit og NHO Luftfart møtes hos Riksmekleren klokken 10 lørdag formiddag. Dersom de ikke klarer å bli enige om en avtale innen midnatt, går bakkeansatte ved flyplassene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Bodø ut i streik fra søndag morgen.

I underkant av 200 bakkeansatte tas ut i streik om det blir brudd i forhandlingene, men ifølge Avinor er det uklart hvordan flytrafikken blir påvirket. Ifølge Junit vil streiken påvirke både innsjekking, billettkontorer, utganger og administrasjon.

Les også: - Stor fare for flyplasstreik fra søndag

Til sammen er det varslet plassoppsigelse for snaut 500 ansatte ved norske flyplasser.

- Uttaket kan bli endret før meklingsfristen går ut, men det er dette antallet vi er sikre på nå, sa forhandlingssjef Bente Ørberg i Junit til NTB i forrige uke.

Langt bak

Junit organiserer ansatte hos blant annet Widerøe Ground Handling og SAS Ground Handling. Disse jobber med innsjekking og ombordstigning.

NHO forhandler på vegne av en rekke arbeidsgivere som er omfattet av luftfartsavtalen.

Junit og NHO Luftfart startet forhandlingene i midten av 2016, men det framforhandlede oppgjøret ble stemt ned ved uravstemning i desember.

- Det har hele veien vært tøffe forhandlinger, og Junit har strukket seg langt i prosessen. Medlemmene som er berørt, har måttet nøye seg med lave oppgjør de siste årene, og ligger langt bak samfunnet ellers. Det er helt klart fra Junits side at medlemmene er lei stagnasjon, opplyser fagforeningen på sine nettsider.

Les også: Bakkeansatte varsler streik – fire flyplasser rammes først

Lønn og vilkår

Forhandlingssjef Bente Ørberg opplyste til NTB forrige uke at det er uenighet om både lønn og arbeidsvilkår.

- Det gjelder spesielt de som tidligere var ansatt i SAS Ground Handling, som er solgt til Widerøe. De opplever at deres vilkår er blitt vesentlig dårligere etter overdragelsen, sier Ørberg.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken