Gå til sidens hovedinnhold

Faremo: - Jeg var ikke der at jeg vurderte Mælands stilling

Justisminister Grete Faremo (Ap) beordrer Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård inn som leder av Politidirektoratet.

OSLO (Nettavisen): Justisminister Grete Faremo (Ap) kalte fredag klokka 13.30 inn til pressekonferanse. Her varslet hun at Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård allerede fra mandag går inn som leder for Politidirektoratet.

- Øystein Mæland fratrådte sin stilling som politidirektør. Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i Politidirektoratet. Derfor har jeg i dag beordret Odd Reidar Humlegård inn i stillingen som ny politidirektør fra og med mandag, sa Faremo på pressekonferansen.

- Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner, sa hun videre.

- Jeg forstår at dere også har spørsmål om Mælands avgang. Jeg har siden mandag konsentrert meg om det faglige innholdet i kommisjonens rapport. Jeg har konsentrert meg om å få et fullstendig bilde av situasjonen for å konsentere arbeidet som står foran oss. Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om personer måtte gå, heller ikke Mæland. Men jeg så at arbeidet med kommisjonsrapporten og det tunge arbeidet som lå foran oss gjorde det umulig å utelukke personalmessige endringer, sa Faremo.

- Jeg vurderte ikke Mælands stilling
Hun sier det var bakgrunnen for at hun måtte vurdere sin habilitet i forhold til Øystein Mæland. Hun sa hun selv alltid har vurdert seg habil i forhold til Mæland.

- Men jeg var ikke der at jeg vurderte Mælands stilling, sa hun og pekte på at han selv valgte å trekke seg.

Faremo fortalte at hun fredag morgen snakket med Mæland.

- Vi har en tung dag begge to. Jeg er likevel overbevist om at med hensyn til ryddighet og for å gjøre den jobben som skal gjøres, så var det riktig av meg å trekke den konklusjonen som kom fra lovavdelingen, sa hun.

Faremo har fått mye kritikk for sin håndtering av saken med politidirektør Øystein Mælands avgang. Mæland gikk av torsdag, tre dager etter at Gjørv-kommisjonen la fram sin rapport. Han hadde to uker bak seg i sjefssolen i Politidirektoratet da terroren rammet 22. juli i fjor.

Tung erfaring som politileder

Odd Reidar Humlegård (51) fra Heistad i Porsgrunn kommune i Telemark har lang erfaring fra toppstillinger i politiet.

Han startet sin karriere i politiet i 1984, har jobbet i Telemark, Oslo og Vestfold og vært assisterende fylkesmann på Svalbard. I desember 2009 ble han utnevnt til ny sjef for Kripos. Han kom da fra stillingen som UP-sjef.

Humlegård har juridisk embetseksamen fra 1992 og har gjennomført befalsskolen og politiskolen.

Etter 22. juli-terroren ledet Humlegård Kripos-staben i arbeidet med åstedsundersøkelser og identifisering av ofrene fra Utøya og Oslo.

Får kritikk for slett ledelse
Kristin Clemet, leder i tankesmien Civita, sier prosessen rundt politidirektør Øystein Mælands avgang vitner om slett ledelse og slett personalbehandling.

- Dette handler om dårlig ledelse fra justisministerens side når hun i flere dager ikke klarer å uttrykke klar tillit til politidirektøren, uttalte Clemet til TV 2 Nyhetene før Faremos pressekonferanse fredag.

Clemet kritiserer at justisministeren uten selv å varsle Mæland gjorde kjent for offentligheten at hun vurderer hans stilling.

Les også: - Ville sparke Mæland uansett

Hadde planer om å gi ham sparken
I et brev fra lovavdelingen i Justisdepartementet kan det synes som om justisminister Grete Faremo hadde planer om å gi politidirektør Øystein Mæland sparken.

«Så vidt vi forstår, inkluderer saken spørsmål om departementet skal gå inn for at politidirektørens tjenesteforhold skal avsluttes», skriver lovavdelingen i brevet som ble gjengitt av VG.

Avisen skrev at mye tyder på at et møte mellom Faremo og Mæland som var avtalt fredag, skulle dreie seg om at Mæland skulle ut av stillingen som politidirektør. Dette avviste altså Faremo på pressekonferansen.

- Tydelig presset statsråd
Frp-leder Siv Jensen mener Grete Faremo fremstår lite tillitsvekkende i sin håndtering av Øystein Mælands avgang.

- Vi ser en tydelig presset statsråd, uttaler hun.

Jensen mener prosessen rundt Øystein Mælands avgang har vært håndtert amatørmessig og sier den ikke innbyr tillit.

Hun mener Stortinget må gå inn i disse forholdene på en grundig måte, slik at tilliten til politiet kan gjennopprettes så raskt som mulig.

- Den uprofesjonelle håndteringen øker sannsynligheten for at Stortinget åpner kontrollsak. Her tror jeg det har skjedd mye på bakrommet som ikke har kommet frem, sier hun ifølge en pressemelding.

FrP-lederen mener utnevnelsen av Humlegård som ny sjef for Politidirektoratet er et solid valg, men at det ikke løser de grunnleggende utfordringene politiet står ovenfor.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg