RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Faremo og Forsvaret tause om Skah-saken

Foto: Mellvang-Berg, Trygve (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Vil ikke kommentere bortføringen av Skah-barna før alle fakta er på bordet.

I dag innkaller Forsvarsdepartementet ledelsen i Forsvaret til et møte, skriver Aftenposten.

Les også: UD visste at soldatene hentet Skahs barn
Les også: - Norske offiserer deltok i smugling av Skahs barn

Vil ha fakta på bordet
Faremo vil ikke kommentere saken før alle fakta er på bordet. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen vil heller ikke si noe, mens forsvarssjef Harald Sunde søndag var utilgjengelig for intervju.

Sakens bakgrunn er opplysninger i VG i helgen om at to norske offiserer tilknyttet Marinejegerkommandoen skal ha bidratt til å få barna til OL-mesteren Khalid Skah ut av Marokko. Fram til nå har Forsvaret verken bekreftet eller avkreftet at to offiserer deltok i aksjonen. Blant spørsmålene som ingen har gitt svar på er om de to offiserene opererte på egen hånd i Marokko.

Major Christian Øverli, pressetalsmann for forsvarssjef Harald Sunde, opplyser at det ikke foreligger indikasjoner på at det har gått oppdrag gjennom Forsvarets organisasjon i forbindelse med denne saken.

Les også: Marokko ber Norge granske Skah-saken

Dialog med Marokko
Utenriksdepartementet er i dialog med myndighetene i Marokko for å forklare hvilken rolle Norge har spilt i saken.

- Vi har forklart at barna var i fare, og at det oppsto en nødrett. Nå vil vi forklare og understreke at operasjonen som medførte at Skahs barn ble ført tilbake til Norge, var organisert privat, uten norske myndigheters innblanding, sier underdirektør og pressekontakt Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Fikk hjelp av diplomat
Ifølge VG mandag var det likevel en norsk diplomat som brakte de to barna fra ambassadørboligen til de norske spesialsoldatene på et hemmelig møtested. Vedkommende diplomat jobbet som politiattaché ved ambassaden, skriver avisa.

- Vi mener fortsatt at dette ikke var å ta del i selve flukten, sier Imerslund til VG. Hun forklarer at det ble besluttet å gi barna til personen som hadde fullmakt til å overta dem og at de ble transportert et kort stykke til et sikker sted.

Beskylder Norge for bortføring
Det var i fjor sommer at Skahs barn flyktet fra faren og søkte tilflukt ved Norges ambassade i Rabat, før de dro videre til Norge sammen med sin mor. Skah har beskyldt Norge for å ha bortført barna.

Les også: OL-vinner tiltalt for kidnapping av barna

- Alvorlig for Støre
Ifølge VG mener Høyres forsvarstalsmann på Stortinget Ivar Kristiansen at utenriksminister Jonas Gahr Støre kan bli ansvarliggjort for aksjonen i Marokko.

- Dersom noen i Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet har gitt grønt lys for dette, så er det ytterst alvorlig. Men dersom noen har fått kunnskap om at personell fra Forsvaret deltok, og ikke slått alarm, er det nesten like alvorlig, sier Kristiansen til VG.

Han mener Stortinget må forfølge saken, dersom noen i utenriksministerens eller forsvarsministerens system har godkjent slik hjelp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere