RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farene ved chatting

Sist oppdatert:
I to av mandagens mest tragiske saker er det mulig at chatting på internett spiller en stor rolle.

Politiet frykter at den savnede 12-åringen Sophie Hvitstein kan ha møtt noen hun hadde pratet med på nettet, og de to svenske jentene som ble drept i Båstad kan ha møtt gjerningsmennene via en såkalt chat-side.

Nesten alle norske barn og unge har i dag tilgang til internett, og mange bruker ulike chat-sider til å holde seg oppdaterte på hva som skjer i venneflokken, til å stifte nye bekjentskaper og uveksle informasjon.

Stort sett er det uskyldig sladder, prat om hjemmelekser og liknende som utveksler, men denne formen for kommunikasjon har også sine skyggesider.

Redd Barna gir råd
De fleste chattere bruker ulike kallenavn for å være anonyme, og mange lyver om alder og utseende. Det kan gi en trygghet så lenge barna holder på sin egen anonymitet, men gir også muligheter for voksne mennesker som har uhederlige hensikter.

Redd Barnas chat- og nettvettsregler:
1. Vær anonym - gi aldri fra deg navn, adresse eller telefonnummer.

2. Gå ut hvis du ikke liker chatten - det er du som bestemmer.

3. Møt aldri noen fra chatten alene - ha alltid med en voksen første gang.

4. Hvis du skal møte noen fra chatten - velg et offentlig sted med mange mennesker.

5. Du må aldri fortelle noen du ikke kjenner på internett hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på.

6. Ikke send bilder av deg selv.

7. Bruk en anonym e-postadresse når du surfer på internett og chatter med folk du ikke kjenner.

8. Hvis du skal møte en person du har chattet med på Internett, må du ta med en voksen du stoler på.

9. Husk at personer du snakker med i en chatgruppe ikke alltid snakker sant og lett kan lyve på alder.

10. Du skal ikke svare hvis du får skummel e-post eller blir redd når du chatter. Si fra til en voksen og bytt gjerne e-postadresse.

11. Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med oss på children@risk.online.no (tips blir videreformidlet til politiet) eller tips@kripos.no.

Elizabeth Skogrand er prosjektleder barnepornografi på internett for Redd Barna, og har også jobbet mye med chatting blant barn og unge.

- Det er viktig å fortelle barna at de skal være anonyme, samtidig gir det mulighet for at folk lyver om alder. De barna vi i Redd Barna har snakket med har en klar forståelse av at de skal være anonyme, og ikke gi ut navn eller hvor de bor. Samtidig ser at de har lav terskel for å gi ut mobilnummeret. Ofte føler barna også at dersom de har snakket med en person over en kort periode, kjenner de denne og reglene opphører, sier Skogrand til TV 2 Nettavisen.

Hvilke forholdsregler kan foreldre ta?
Hva kan foreldre gjøre for å beskytte barna sine? Skogrand mener det ikke nytter å hindre barna i å gå på nettet. I stedet bør foreldrene selv sette av noen timer til å chatte, slik at de får et inntrykk av hva det hele dreier seg om.

- De fleste barn bruker chatting til å holde kontakt med egne venner, for eksempel klassekamerater, i tillegg til sosial kontakt. Noen vil kanskje være ute etter voksenkontakt, for å få hjelp og støtte i situasjoner de ikke takler, og så har vi sett eksempler på at ungdommer tilbyr seksuelle tjenester aktivt på nettet for å få råd til dyre klær og mobiltelefon, sier Skogrand. .

Mulige kjennetegn
Kjennetegn foreldre kan se etter er om barnet forteller de skal møte noen de har truffet på chat’en. Da bør foreldrene være med på det første møtet.

Dersom barnet har mottatt gaver han eller hun ikke kan forklare, eller plutselig har mer penger mellom hendene, kan det også være varselsignal.

I Norge har vi foreløpig lite tall på hvor stort problemet er, men en undersøkelse fra et universitet i New Hamshire, USA, viser et i tre av ti tilfeller av overgrep mot barn etter chatting, har overgriperen løyet om alder eller utseende.

Gjennomsnittsalderen for offeret er 14 år, mens overgriperen er 35. Sju av 10 av barna har møtt den voksne mer enn én gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere