Farger rekene

Visste du at rekene tilsettes fargestoffer for å bli rosa?

09.05.06 13:48

En undersøkelse som er gjennomført av Göteborgsposten viser at halvparten av rekene som selges i Göteborg er tilsatt syntetisk farge.

Avisen kjøpte reker fra åtte forskjellige fiskebutikker i Götebørg og leverte dem inn til analyse. Prøvene viste at halvparten av rekene inneholdt azo-fargestoffer, noe som tilsettes for å gjøre mat fristende. Fargestoffene E110 og E124 var lenge ulovlige, men ble lovlige som følge av EU-krav.

Men disse fargestoffene kan framkalle allergi og astma.

Ser ikke forskjell på fargede og naturlige reker
Grunnen til at rekene farges er at de er naturlig blekere på vinteren. Problemet med fargingen er at forbrukeren ikke har sjansen til å velge bort de kjemiske fargestoffene, siden rekene ikke merkes på noen måte.

Ifølge NRK Østfold sier Mattilsynet i Ytre Østfold at reker aldri har blitt testet for fargestoffer ved deres distriktskontor, og vet ikke om farging av reker er like utbredt i Norge.


Farges også i Norge
FjordFisk på Hvaler bekrefter imidlertid at rekene blir farget også i Norge.

- Ja, det er helt vanlig. Det tilsettes bittelitt rødfarge i kokevannet, sier daglig leder Morten Tvete som understreker at rekene faktisk er nesten orange uten fargestoffene.

Han har aldri hørt om at fargestoffene skal være farlige, men har i dag satt i gang undersøkelser for å være på den sikre siden.

- Da vi ble kjent med at dette var tatt opp som en sak i Sverige, bestemte vi oss for å gjennomføre undersøkelser av hvilke stoffer det er i fargen. Vi kommer også til å merke våre produkter med hva fargestoffene inneholder, sier Tvete.

Les flere forbrukersaker på www.tv2hjelperdeg.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag