Farhiya var 20 år og hadde bodd fire år i Norge da hun plutselig sto midt i en dramatisk situasjon i klasserommet på Oslo Handelsgymnasium for to år siden. Læreren hennes, Clemens Saers, ble angrepet av en elev fra en annen klasse. Farhiya opplevde at læreren var i livsfare og grep resolutt inn.
- Tenkte at nå dør han
- Jeg så grepet gutten hadde rundt lærerens hals, og jeg så at læreren ble rødt i ansiktet. Jeg tenkte at nå dør han hvis jeg ikke gjør noe, forteller Farhiya Muhamed, nå 22 år, til Nettavisen.
Onsdag fikk hun Carnegies bronsemedalje og diplom for sin modige opptreden 15. mai 2014.
- Hun grep inn i situasjonen og bidro til å redde lærerens liv, sa USAs ambassadør Sam Heins da medaljen ble delt ut under en mottakelse i ambassadørens residens i Nobels gate i Oslo.
Carnegies heltefond har amerikansk opphav, men fikk sin norske avlegger i 1911 og har siden delt ut en rekke påskjønnelser til folk som har vist mot og handlekraft. Heltefondets norske styre ledes av Liv Arnesen og sorterer under Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Situasjon eskalerte
Farhiya og to andre jenter var de eneste som hadde undervisning i klasserommet i denne samfunnsfagtimen, som var en del av introduksjonskurset for fremmedspråklige. De andre elevene hadde morsmålseksamen. De tre satt konsentrert med oppgavene sine da Farhiya ble oppmerksom på at fem gutter fra andre klasser som var i døren og forsøkte å trenge seg inn, mens læreren forsøkte å skyve dem ut. Det var denne situasjonen som eskalerte da en av guttene, en 18-åring, tok strupetak på læreren og holdt fast.
Tok tak i feiekost
I det øyeblikket Farhiya ble oppmerksom på dette var hun i et byks borte ved døren, forteller klassevenninnen som var vitne til det hele. Her skrek hun høyt til guttene, tok tak i en feiekost, truet med den og kastet mot gutten som holdt tak i læreren.
- Det var det som fikk ham til å slippe taket. Sammen klarte vi å få guttene ut av døren og fikk låst den, sier Farhiya.
Hun sier hun reagerte instinktivt og tenkte at det var nå eller aldri.
- Jeg ser ikke på meg selv som en helt, men det var veldig hyggelig å få denne medaljen, sier Farhiya.
- Kan ikke få fullrost henne
Læreren som ble angrepet, Clemens Saers, hadde ikke selv anledning til å være til stede da Carnegies heltemedalje ble delt ut, men han har fått snakket med Farhiya i etterkant av rettssak og domsavsigelse mot gjerningsmannen. Saken mot 18-åringen ble avgjort ved dom i våres. Til Nettavisen sier Saers at han ikke kan få fullrost henne nok.
- Nå har jeg endelig fått hele historien om hva som skjedde. Selv var jeg så omtåket etterpå at jeg ikke husker alle detaljene. Det er tre personer jeg kan takke for livet. Det er moren og faren min - og det er Farhiya. Jeg er ikke i tvil om at hun reddet meg. Det grepet han tok rundt strupehodet mitt ... jeg ville ha blitt drept, sier Saers til Nettavisen.
Håper å komme tilbake
Saers - opprinnelig er fra Nederland, men har jobbet som lærer i Norge siden 1973 - ble sykemeldt etter angrepet og har fått en skade på strupehodet som har ført til problemer med stemmen. Til høsten har han et håp om endelig å få kunne vende tilbake til klasserommet igjen.
- Stemmen er ikke som før. Men jeg er i dialog med NAV, og kanskje kan jeg komme tilbake og undervise ved hjelp av mikrofon og høyttaler. Jeg håper det, sier han.
Eleven som angrep ham ble dømt for vold og trusler og fikk to måneders fengsel etter behandling i lagmannsretten.
Farhiya er ferdig med videregående skole og akter å studere til høsten. Hun håper å begynne på farmasistudier.
Les også:
Mistet stemmen etter angrep i klasserommet
800 Oslo-lærere opplever hvert år vold eller trusler om vold
Tenåring dømt for vold mot lærer