RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig å være rovdyr i sommer

Sist oppdatert:
Aldri er det gitt flere tillatelser til skadefelling av rovdyr. Miljøvernorganisasjonen WWF er bekymret.

- Stortingets målsetning om å bygge opp ulve-, gaupe- og bjørnebestandene er i ferd med å bli skutt i filler, hevder miljøvernorganisasjonen WWF . Direktoratet for naturforvaltning avviser dette og sier miljøvernerne ikke må la seg skremme av høye kvotetall for skadefelling.

WWF mener politikerne løper fra ansvaret de påtok seg da Stortinget vedtok rovviltforliket våren 2004. Der ble det definert bestandsmål for de ulike artene av ulv, jerv, gaupe, bjørn og kongeørn, og det ble trukket rovdyrgrenser på kartet.

- Fredløse rovdyr
- Nå ser det ut til at politikerne abdisert fullstendig fra rovdyrpolitikken: Stortingets målsetning om å bygge opp ulve-, gaupe- og bjørnebestandene er i ferd med å bli skutt i filler. 12 bjørn, 10 ulv, 22 jerv og 13 gauper er gjort fredløse i sommer, skriver WWF i et notat.

Skadefelling
WWF viser blant annet til at det er gitt betinget fellingstillatelse, tillatelse om såkalt skadefelling, for ti ulv for perioden fra 10. juni i år til 15. februar neste år.

- Vi ser konturene av en politikk der enhver ulv som stikker nesa utenfor ulvesonen blir skutt, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Miljøvernorganisasjonen er bekymret for enda større problemer med innavl i den norske ulvestammen dersom man ikke lar ulver nord for ulvesonen overleve.

- Ingen blankofullmakt
Seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvalting sier til TV 2 Nettavisen at at det ikke er noe automatikk i at det blir felt ti ulver og at fellingstillatelsene er et virkemiddel for å avhjelpe akutte skadesituasjoner.

- Miljøvernere bør ikke la seg skremme av de høye kvotetallene for skadefelling. Dette er ikke en blankofullmakt til sauebønder rundt i landet om å hente fram børsa, sier Bø.

Nye forvaltningsregler
Han bekrefter at det i år er gitt uvanlig mange skadefellingstillatelser for rovdyr, men peker på at dette har sammenheng med nye forvaltningsregler vedtatt av Stortinget. Åtte regioner skal fastsette egne kvoter, og tallene blir derfor høye. Men direktoratet understreker at dette ikke er et uttrykk for hvor mange rovdyr som faktisk skal felles.

- Poenget her er at vi har tilgang til et virkemiddel. Hvis det oppstår en skadesituasjon, slik vi nå har i Hedmark og Nord-Trøndelag med ulv, kan man lokalt søke om en fellingstillatelse. Da er det en ny søknadsrunde, sier Bø.

Bø viser til at Direktoratet for naturforvaltning, rovviltnemndene og fylkesmennene er forpliktet til og har som ambisjon å oppnå et visst antall ynglinger av rovdyr i de ulike regionene.

Direktoratet for naturforvaltnings oversikt over skadefelling av ulv i 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere