RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig fredag?

Sist oppdatert:
I dag er det fredag den 13. og vi krysser fingrene for at vi unngår små og store uhell. Men er dagen egentlig så farlig?

Det er fredag den 13. igjen, og vi krysser fingrene for at uhellet ikke må ramme oss. Pensjonert førsteamanuensis i folkloristikk, Ronald Grambo, tror den psykologiske effekten ved å fokusere på uhell er den farligste.

Kristne tradisjoner
- Begrepet fredag den 13. må vi dele i to. 13-tallet og fredag. Begge er tradisjonelt forbundet med ulykke, forklarer Grambo.

Folkelig overtro:

Sorte katter, farlige fordi man trodde djevler og hekser kunne forvandle seg til det

Spytte, bra fordi det jager bort onde ånder

(Kilde: Ronald Grambo)

13-tallet blir ofte forklart som uheldig fordi det var 13 til bords ved Jesu siste måltid, som fikk et uheldig utfall. Fredag var den dagen Jesus ble korsfestet.

Gjenspeiles i kunsten
- Leonardo Da Vinci har avbildet det uheldige i sitt bilde «La cena». Saltkaret er veltet og Judas er avtegnet med rødt hår, noe man forbandt med upålitelighet, forteller Grambo.

Han mener det uheldige 13-tallet går enda lengre tilbake i tid.

- I det gamle Babylon beregnet man året til å ha 12 måneder. Men så kom verden i ulage - og plutselig var det 13 måneder, sier han.

Flere ulykkesdager
Folkloristen forteller at fredag den 13. bare er en av mange uheldige dager. Det finnes til og med egne kalendere der uheldige, også kalt bortkastede, dager er inntegnet.

- Det er mange som hopper over 13-tallet for å unngå ulykker. Skyskrapere har ofte ikke 13. etasje, hoteller vil ikke ha rom nummer 13 og flyselskaper vil ikke ha rad 13. Men jeg tror SAS Braathens har det nå, sier Grambo.

Psykologisk effekt
- Men er fredag den 13. farligere enn andre dager?

- Nei, det er overtro! Men det kan kanskje ha en psykologisk effekt dersom man er veldig fokusert på ulykker. Så det beste er å ikke bry seg. Sorte katter over veien og å gå under stiger er bestandig farlig dersom man er overtroisk, avslutter Grambo.

  • Har du hatt uflaks fredag 13.? Del din historie med andre:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere