RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig parasitt i sushi

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Parasitten hvalkveis finnes i halvparten av all villfisk. Den kan gi deg store infeksjoner.

(SIDE2): Spiser du rå fisk, kan den hvite og nesten gjennomsiktige rundormen føre til så store infeksjoner at legene tror det er magekreft, skriver forskningsmagasinet Apollon.

- Sushi kan gi deg en ubehagelig opplevelse, advarer universitetslektor Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum på Universitetet i Oslo. Parasitten hvalkveis finnes i halvparten av all villfisk viser det seg og spiser du rå fisk og sluker ormedyret uten å tygge den til døde, kan du få så store infeksjoner at du får oppkast, magesmerter, feber og immunsjokk. Hvalkveisen kan også penetrere tarmveggen og via bukhulen komme seg inn i andre organer.

Fakta om parasitten hvalkveis

Hvalkveis er en rundmark som infiserer hval. Hvalkveislarver fins i nesten alle typer saltvannsfisk og blir mellom 0,2 og 4 centimeter lange.

Man kan aldri være sikker på å oppdage hvalkveis i fisk. Den beste metoden er å sjekke filetert fisk på et gjennomlysningsbord.

I sushilandet Japan blir årlig mellom 1000 og 2000 mennesker infisert av hvalkveis.

For å unngå hvalkveis må fisken være gjennomkokt eller gjennomstekt. Hvalkveisen dør også hvis fisken er gjennomfrossen. For å være sikker bør du fryse fisken i sju dager i tjue minus.

Er du så uheldig å spise rå fisk med hvalkveis, kan du etter fire til seks timer få akutte symptomer som sterke magesmerter, kvalme, diaré og oppkast.

I den kroniske fasen kan du få smerter, kvalme og oppkast i flere uker og helt opptil to år. Blod i avføring kan forekomme.

I enkelte tilfeller penetrerer hvalkveisen tarmveggen. Det kan føre til betennelse og blokkert tarm. I sjeldne tilfeller kan hvalkveisen fortsette fra tarmveggen og inn i bukhulen og videre inn i andre organer.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere