RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig sexforbryter kan ha rømt til Norge

Sist oppdatert:
Men norsk politi vet ingenting.

En pedofil seksualforbryter, som av dansk politiet regnes som farlig, rømte fredag forrige uke fra en psykiatrisk institusjon i Roskilde i Danmark.

Mannen kan ha flyktet til Norge, det bekrefter dansk politi overfor Nettavisen.

- Kan være i Norge
I over en uke har politiet i Danmark satt store ressurser inn i jakten på 52 år gamle John Orjes, som er en kjent seksualforbryter i Danmark. Fredag for en uke siden rømte Orjes mens han var på permisjon fra Sankt Hans Hospital i Roskilde, hvor han etter en domfellelse ble innlagt på åpen avdeling.

Nå tror dansk politi at den overgrepsdømte mannen kan ha rømt utenlands og til Norge. Orjes er født i Danmark, men er norsk statsborger og har familie i Norge.

- Opplysninger fra tilsynsvakten tilsier at han kan ha rømt til Norge eller Sverige, hvor han har flere personer han kjenner. Derfor har vi nå varslet norsk politi om at vi jakter på denne mannen, sier vaktsjef Søren Bjørnested ved Midt- og Vestsjællands politi til Nettavisen.

Men verken norsk politis sentralvakt, Oslo politidistrikt eller Kripos sier at de har registrert noen henvendelse om Orjes, og derfor heller ikke er på utkikk etter den ettersøkte mannen.

Nye overgrep
- Regner dere mannen som farlig?

- Vi har pratet med legene og de sier at han er farlig. Det er stor sjanse for at han vil få tilbakefall og begå nye seksuelle overgrep dersom han ikke er under oppsyn fra fagpersonell, sier Bjørnested.

Orjes har vært under medisinsk kastrering over en periode, men det er lenge siden den behandlingen ble avsluttet, opplyser politiet.

Den flyktede overgrepsmannen er 196 cm høy, har normal kroppsbygning, grågrønne øyne og er muligens iført en skogsjakke.

Har rømt til Norge før
Dersom Orjes har rømt til Norge, vil det i så fall ikke være første gangen.

Også i 2001 klarte han å flykte til Norge, da ved bruk av falskt pass.

Den gang tok det rundt to uker fra han flyktet fra behandlingsinstitusjonen til han ble pågrepet i Oslo.

Koblet til Espås-drapet
John Orjes var også i norsk politis søkelys i forbindelse med drapet på Trude Espås i Geiranger i august 1996. Orjes familie eide på den tiden en bolig få kilometer unna stedet hvor Espås ble funnet død, og Orjes var på rømmen i det tidsrommet den 20 år gamle kvinnen ble drept.

Norsk politi har foreløpig ikke lyktes med å finne ut hvorvidt Orjes oppholdt seg i Norge da drapet fant sted.

Forkledninger
Den rømte seksualforbryteren har også byttet navn ved flere anledninger. Hans nåværende navn er altså John Orjes, men tidligere har han gått under navnene John Neiendam og John Møll.

Orjes skal også være en mester i å forkle seg når han er på flukt, noe han har utnyttet både til å utføre overgrep og til å holde seg skjult når han har vært på flukt.

Fanget og voldtok jente
John Orjes har et mangeårig kjennskap til det danske rettsvesenet. I 1989 bortførte han en ni år gammel jente i Sakskøbing i Danmark. Orjes holdt jenta fanget i nesten to døgn, mens han voldtok og begikk andre grove overgrep mot 9-åringen. Jenta ble imidlertid reddet av naboer som hørte skrikene hennes.

Orjes ble da dømt til soning i en psykiatrisk institusjon.

Utkledd som politi
I 1992 ble Orjes på ny dømt for å ha forsøkt å voldta en sju år gammel jente i Høje Gladsaxe i Danmark. På den tiden var Orjes (den gang het han Møll, red. anm.) dagpasient ved samme institusjon som han nå har rømt fra.

Orjes utga seg for å være politimann og var også ikledd politiuniform, da han tvang 7-åringen med opp i et høyhus, hvor han forgrep seg på henne i en svalegang. Saken skapte stor oppmerksomhet da dommen falt, ettersom en annen mann allerede hadde innrømmet voldtekten. Det var funn av DNA som siden koblet Orjes til overgrepet.

Han ble da dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Manipulerende
Høsten 1995 ble Orjes flyttet over til lukket avdeling på Sankt Hans Hospital. Bare måneder senere, i juni 1996, rømte han gjennom en branndør ved hjelp av nøkler som en av hjelpepleierne på institusjonen hadde gitt ham.

Flukten varte den gang i over to år, men i juli 1998 var flukten over. Han ble da pågrepet hjemme hos den samme pleieren som hadde gitt ham nøklene to år tidligere. Hun hadde i mellomtiden fått sparken på grunn av sitt forhold til Møll (Orjes).

I 1999 klarte Orjes nok en gang å rømme Sankt Hans hospital, før han en knapp måned senere ble pågrepet. Deretter rømte han altså en tredje gang, som endte i pågripelse i Oslo i 2001.

Her ser du kart over den psykiatriske institusjonen som Orjes var innlagt på:


Vis større kart

(Kilde: Ekstrabladet, Jyllandsposten, Berlingske Tidende)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere