Farlige skal passes bedre på

En rømming med drap, en farlig på avveie, en voldtekt og ett påstått brudd på taushetsplikten. Sandviken sykehus skjerper rutinene etter sitt annus horribilis.

- Vi legger ikke skjul på at vi føler at vi har et behov for å gjenopprette god tillit til Sandviken sykehus.

Divisjonsdirektør Hans Olav Instefjord ved Psykiatrisk avdeling i Helse Vest er forberedt på at det kan komme kritikk etter et forferdelig år for sykehuset og skjerper nå inn rutinene og reglene rundt de farligste pasientene.

Drap, rømming og voldtekt
Det startet med drapet på en 34-årig kvinne på Hylkje i Åsane bydel i Bergen. Gjerningsmannen hadde blitt låst ut av sykehuset til tross for at han var innbragt fra fengselet som soningsfange.

Det fortsatte med 33-åringen fra Askøy som var dømt til forvaring for "vikingedrapet" på Helgeland, men som stakk av på «tur» på nærbutikken med to pleiere.

Dernest var det den kvinnelig pasienten som ble voldtatt på sykehuset av en medpasient.

Og til sist var det legen som ble innrapportert for å ha brutt taushetsplikten i et intervju med media.

Tilsynssaker
Alle disse sakene er blitt tilsynssaker som fortsatt venter på sin konklusjon.

- Det er klart at det er for mange saker på så kort tid. Den første hadde jeg ventet tilbake nå og der forventer jeg at vi får kritikk for måten drapsmannen slapp ut av sykehuset på. De andre er mer kompliserte saker og vil ventelig ta lengre tid å behandle, men det betyr ikke at vi bør sitte og vente på Helsetilsynet, sier Instefjord.

I forbindelse med at Sandviken sykehus nå trues med dagmulkter om de ikke leverer en rapport til Arbeidstilsynet innen 20. desember om hvordan de har tenkt å etterkomme en rekke pålegg.

- Vi kommer til å levere og vi har allerede startet arbeidet med å skjerpe en del holdninger og forsikre oss om at alle rutiner skal overholdes.

Strengere for de farlige
- Blir det strengere på Sandviken etter denne sommeren?

- Det blir ingen endring for ufarlige syke. Og osgå de som blir ansett som farlige skal få den samme gode behandlingen, men under rammebetingelser som mer passer deres situasjon.

- Det har vært viktig for oss at det skapes en felles forståelse om hva vi holder på med. Og nå gjelder det for oss å få det implementert, spredd ut i avdelingene. Det er viktig at vi får ensartede holdninger til hvilken behandling man skal ha og at vi baserer det på et system med visse spilleregler som alle impliserte kjenner til og som de lojalt følger opp.

- Det du sier betyr at de som soner straff må behandles mer som fanger og at de ikke kan behandles på samme måte som ufarlige syke?

- Det er viktig å sikre at det er balanse mellom krav til god beh og de sikkerhetsrutinene vi må følge, sier Hans Olav Instefjord.

Dette vil ventelig være musikk i ørene til helseminister Sylvia Brustad, som i et svar i spørretimen nylig mante til en enhetlig oppfatning av behandlig, risiko og fare rundt samtlige regionale sikkerhetsavdelinger på psykiatriske sykehus som huser noen av våre farligste fanger som er dømt til psykisk behandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.