*Nettavisen* Nyheter.

Farmasøyt frikjent etter dødsfall

En farmasøyt er frikjent for å ha gitt feil medisin til en jente (2) som døde.

13.05.06 07:20

Borgarting lagmannsrett har frikjent kvinnen for brudd på Helsepersonelloven, og har heller ikke gitt foreldrene medhold i kravet om erstatning.

Jente døde
Bakgrunnen for saken var at den kvinnelige farmasøyten (31) i april 2003 utleverte feil medisin til en to år gammel jente.

Jenta hadde resept på Fortine, men i stedet for å kvittere på resepten på utlevering av Fortine, kvitterte farmasøyten på utlevering av en annen medisin, Fortimel. Fortimel inneholder mer enn dobbelt så mye proteiner som Fortine og mindre energi. Fortine har dessuten en tekst på pakningen som sier at produktet ikke må brukes av barn under 3 år.

Den to år gamle jenta, som hadde en alvorlig medfødt hjertefeil, ble gradvis dårligere etter å ha tatt medisinen, og døde etter få dager. Retten fastslår at det ikke kan utelukkes at den gradvise forverringen av tilstanden hennes skyldes middelet hun feilaktig fikk.

Den 31 år gamle kvinnen var tiltalt for brudd på Helsepersonelloven og påtalemyndigheten la ned påstand om en bot på 30.000 kroner subsidiært 30 dagers fengsel.

Uklart hendelsesforløp
Flertallet av dommerne kom imidlertid frem til at kvinnen ikke utviste grov uaktsomhet da hun utleverte feil medisin.

Retten skriver blant annet at «slik saken fremstår for retten foreligger det ikke faktisk grunnlag for å karakterisere farmasøytens mangel på tilstrekkelig kontroll som grovt uaktsom. Hendelsesforløpet involvere flere prosesser og sannsynligvis flere personer. Det er således flere mulige feilkilder».

Da saken var oppe i Oslo tingrett i fjor, ble kvinnen frikjent. Retten fant da at hun ikke hadde vært grovt uaktsom. Aktor hadde lagt ned påstand om 45.000 kroner i bot for kvinnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag