RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Faten (19) vil snakke ungdommer fra ekstremisme

INITIATIVTAKER: Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten mandag.
INITIATIVTAKER: Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Ung aktivist håper hun kan nå fram til dem som er i ferd med å trekke til ytterliggående miljøer.

OSLO (NTB): 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini håper å kunne reise rundt på videregående skoler og snakke om forskjellen på ekstremisme og islam.

- Har lyst til å gå rundt til skoler

- Jeg ønsker å spre informasjon om hva ekstremisme er. Jeg har lyst til å gå rundt til videregående skoler og snakke om ekstremisme til ungdommer, sier hun til NTB, et døgn etter at hun talte Den islamske staten og Profetens Ummah midt imot foran Stortinget.

Den unge aktivisten håper hun kan nå dem som er i ferd med å trekke til ytterliggående miljøer.

- Det er veldig viktig at vi får dem tilbake. De er nettopp hjernevasket. Vi må la dem få kunnskap om hva islam står for, sier hun.

Al-Hussaini håper noen vil hjelpe henne å komme i kontakt med videregående skoler så hun kan komme på besøk. Hun retter oppfordringen blant annet til statsminister Erna Solberg (H), som selv holdt appell under mandagens demonstrasjon.

Tallrike støtteerklæringer – og et mindre antall trusler – strømmer inn til arrangørene av demonstrasjonen i Oslo mot ytterliggående islamisme.

Nærmere 5000 deltok

Demonstrasjonen var en protest mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) og den norske organisasjonen Profetens Ummah, som støtter IS' krigføring i Syria og Irak. Nærmere 5.000 mennesker deltok i markeringen.

- Traff folk i hjerte

Yousef Assidiq, som også talte under markeringen, sier han har mottatt støtteerklæringer både fra muslimer og ikke-muslimer.

- Det virker som vi har truffet folk midt i hjertet, sier han.

Assidiq tviler på om demonstrasjonen vil påvirke folk som allerede har utviklet radikale islamistiske holdninger. Men han tror den vil få betydning for forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge.

- Demonstrasjonen sender et tydelig signal om at vanlige muslimer ikke er farlige, sier Assidiq, som har etnisk norsk bakgrunn og jobber i tankesmia Minotenk.

Ifølge Assidiq har norske muslimer aldri tidligere demonstrert mot en muslimsk organisasjon. Han mener den tause majoriteten i den muslimske befolkningen nå har stått fram og sagt fra hva den mener om ekstremisme.

Venstre-politiker Youseuf Gilani mener på sin side at demonstrasjonen kan få betydning også for ungdommer som er i ferd med å bli radikalisert. Han peker på at mange unge med ekstreme holdninger har respekt for de religiøse lederne som mandag tok klar avstand fra IS og Profetens Ummah.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere