*Nettavisen* Nyheter.

Fattige får 2540 kr for lite

Foto: Paul Weaver

Regjeringen mener at sosialhjelpen kan være 2540 kroner mindre enn det økonomene i Sifo anbefaler. Regn ut hva du kan klare deg med her.

14.07.06 15:29

- Regjeringen må fylle igjen gapet mellom statens veiledende satser for sosialhjelp og budsjettet til Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), sier styreleder Leiv Mørkved i Velferdsalliansen til TV 2 Nettavisen.

Det er opp til kommunene å bestemme hvor mye sosialstøtte de vil gi, men myndighetene har gitt en nasjonal, veiledende norm for en minstesats på 4.270 kroner per måned.(Utgifter til strøm og husvære er trukket fra beløpet).

Her finner du budsjettkalkulatoren til Sifo

Samtidig har Sifo regnet ut at en nøktern livsstil koster minimum 6.810 kroner per måned for en enslig mann mellom 20-50 år i Norge uten bil. Kvinnene er litt billigere i drift, de kan klare seg med 6.650 kroner. Sifo skriver på sine hjemmesider at budsjettet er beregnet på hushold som allerede har et rimelig forbruksnivå, og passer ikke for folk i etableringsfasen.

SV-er måtte gi opp sosialstøtte-forsøk
I et intervju med TV 2 Nettavisen torsdag fortalte stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) at hun selv hadde prøvd å leve på sosialstøtte, og at det ikke var mulig å leve for 4270 kroner etter at husleie og strøm er betalt.

Mørkved er skuffet over at den rødgrønne regjeringen ved tre anledninger har latt være å øke sosialsatsene.

- De sviktet først i statsbudsjettet, så i revidert og så i trygdeoppgjøret. Det som er gjort så langt er veldig beskjedent, sier Mørkved.

- Siste sjanse for Hanssen
Styrelederen for Velferdsalliansen sier at arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lever et farlig politisk liv hvis han ikke holder sine valgløfter i statsbudsjettet til høsten.

- Regjeringen har lovet i Soria Moria-erklæringen at de vil øke sosialsatsene. Vi vil være nådeløse mot politikere som prøver å lure seg unna en kontrakt som de har inngått med siden velgere.

Standardbudsjettet til Sifo skal i hovedtrekk dekke:

¿ Daglige, løpende utgifter og mer sjeldne utgifter

¿ et rimelig forbruksnivå som skal gi mulighet for deltakelse i vanlige, sosiale aktiviteter

¿ Et vareutvalg knyttet til vanlige funksjoner i et hushold

¿ Innkjøp av alle varer "over disk".

Budsjettet bygger ikke på utstrakt bruk av tilbud og sesongsalg.

Standardbudsjettet omfatter ikke utgifter til:

¿ Bolig, strøm og andre boutgifter, (som for eksempel vedlikehold)

¿ Tobakk og alkohol

¿ Videregående skolegang

¿ Helsetjenester

¿ Kostbare, utstyrskrevende fritidsinteresser

¿ Feriereiser

¿ Feiring av begivenheter, gaver

¿ Uteliv

Mørkved minner Hanssen på at han gikk inn for å øke sosialsatsene da han satt i opposisjon.

-Troverdigheten til Ap vil være tapt hvis partiet nok en gang forsøker å lure oss på dette. Ap har en historie på at de lover å gå inn for økt sosialhjelp og normer når de er i opposisjon, for så å gå bort det når de kommer i posisjon. Ap har veldig tynn troverdighet i forhold til sosialhjelp.

- Så dette er en advarsel til Hanssen?

- Ja. Det er ikke nok for ham å stå opp om morgenen, han må også levere, sier Mørkved som representerer et nettverk på 25 forskjellige organisasjoner.

- En del lavtlønnede som må klare seg med 11.000 kroner i måneden, hvorfor kan ikke mottakere av sosialhjelp klare seg med 4270 kroner?

- Det er en vanlig feil å sammenligne sosialhjelp-mottakere med lavtlønnede. De aller fleste sosialhjelp-mottakere leier husvære, mens de aller fleste lønnsmottakere kjøper leilighet eller bolig. De har dermed mulighet til å bygge seg opp en formue, sier Mørkved.

- For lav lønn på Rimi
Han er luta lei sammenligningen mellom lønnen til kassadama på Rimi og sosialhjelps-mottakere.

- Vår forklaring er at det er kassadama på Rimi som tjener for dårlig. Vi ser hvorfor når vi ser den kapitalbyggingen som eierne har matvarekjedene har gjort. De har absolutt mulighet til å betale sine ansatte bedre.

- Men vil folk som får sosialhjelp gå ut i jobb hvis det blir for attraktivt å få sosialhjelp?

- Filosofien som ligger i at bare folk er fattige nok, så vil de finne en jobb, funker ikke. Alle tilbakemeldinger som vi får viser at folk gjerne vil jobbe.

VEGGAVISEN: Her diskuteres saken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.