RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fødsels- deprimerte tas på alvor

Sist oppdatert:
Forskning viser at fødselsdepresjon er en alvorlig lidelse som gir alvorlige konsekvenser for barnet.

(SIDE2): Folkehelseinstituttet gir mandag ut boka «Nedstemthet og depresjon i forbindelse med fødsel».

Screening - ny metode
Norske helseundersøkelser viser at mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fruktbar alder har symptomer på angst og depresjon. Med nærmere 60.000 fødsler i Norge årlig betyr det at 6000 -9000 spedbarnsmødre til en hver tid har psykiske plager.

Mandag pågikk det en konferanse hvor en ny metode for å fange opp kvinner som sliter psykisk ble presentert. Såkalt screening.

Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) er et kort spørreskjema, som har vakt stor interesse internasjonalt, etter hvert også i Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

En rekke helsestasjoner har begynt å ta EPDS i bruk, og mange flere ønsker å gjøre det.

Alvorlige konsekvenser
- Grunnen til at denne boka kommer nå er at mer og mer forskning peker i retning av at depresjon hos mor kan få alvorlige konsekvenser for barnet senere i livet, sier forsker ved Folkehelseinstituttet og forfatter av boka, Malin Eberhard-Gran til Side2.

- Hvorfor får man en fødseldepresjon?

- Den generelle sårbarheten etter en fødsel gjør at følelser blir forsterket. Lite søvn og problemer med å amme og dårlig forhold med partneren kan gi en depresjon. Det er selve livssituasjonen som utløser den, sier Eberhard-Gran.

- Hva er symptomene?

- Likegyldighet. Mor ser på det meste med «gråsone» øyne. Lite sensitivitet overfor barnets signaler og lite stell av barnet.

- Hva kan skje med barnet?

- En ubehandlet depresjon kan videre bidra til at tilknytningsprosessen mellom mor og barn, som vanligvis starter allerede under graviditeten, blir forsinket. Barnet kan bli irritable, få en langsommere utvikling både sosialt og emosjonelt. Man har sett at barn som har hatt mødre med fødselsdepresjon har lavere stresstoleranse enn andre barn og at de oftere har lærevansker.

- Hvor får man hjelp?

- Boka kan bestilles på Folkehelseinstituttet. Ta kontakt her: www.fhi.no eller ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen din.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere