*Nettavisen* Nyheter.

Fedme kan gi brystkreft

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Nye studier viser at fremveksten av brystkreft henger sammen med at flere kvinner er overvektige.

20.01.04 16:42

Ekspertgrupper nedsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) og National Cancer Institute (NCI) i USA, har nå bevist sammenhengen mellom brystkreft og fedme.

Nesten en tredel av brystkrefttilfellene blant kvinner over femti år skyldes overvekt eller for lite fysisk aktivitet, melder Den Norske Kreftforenings på sin nettside Kreft.no.

-Det er en klar sammenheng. Tallenen blir klarere og klarere fordi vi går opp i vekt, sier dr.med ved Ullevål Universitetssykehus Inger Thune Endret. Hun satt i WHOs forskerpanel som undersøkte de mange studiene gjort på fedme og brystkreft.

Mindre fett mer mosjon
Og det er mosjon og riktig kosthold som må til for å bremse utviklingen.

-Ved å legge om til en mer aktiv livsstil og et sunnere kosthold slik at de går ned i vekt, kan mange overvektige kvinner over 50 år trolig unngå å utvikle brystkreft. De vil redusere brystkreftrisikoen med atskillige prosent, sier Thune.

Ifølge tall fra Kreftregisteret vil antall brystkreftpasienter i Norge øke fra 2200 nye tilfeller hvert år i 1995 til 3500 i år 2020.

Men det er ikke bare i vestlige land som merker helseproblematikken ved en stadig fetere befokning. En rekke land i Asia og Afrika merker også den negative utviklingen. Flere forskere mener nå at den sterke økningen av brystkrefttilfeller på verdensbasis skyldes nettopp overvekt og fedme.

Legg om livsstilen
Thune setter kreftrisikoen ved overvekt i sammenheng med biologiske prosesser i overgangsalderen.

Prosessen er sammensatt, men kort sagt: Overvekt fører til at kroppens nivå av østrogen øker. Og høyere nivå av østrogen øker risikoen for brystkreft.

-Etter overgangsalderen produseres ikke østrogen i eggstokkene, men i fettvev. Overvektige kvinner har mer fettvev, og produserer dermed mer østrogen. Dermed har de også større sjanse for å utvikle brystkreft, forklarer Thune.

Fetere nordmenn
-Vi legger på oss. Tidligere fikk vi det gratis fordi aktivitet var en del av vårt levesett. Vi gikk til og fra arbeid, og inne i huset. Nå har vi apparater som gjør det meste for oss. Vi må derfor ta mer initiativ til aktivitet. Og det er en utfordring, sier Thune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.