Fedre forfalsker DNA-prøver

Hvert år for norske domstoler fremlagt falske DNA-prøver i farskapssaker. Rettsmedisinsk institutt mener reglene bør strammes inn.

02.07.05 13:12

– Vi har sett eksempler på at menn møter opp hos en lege med kameratens legitimasjon og har sluppet unna med det, sier sakkyndig Margurethe Stenersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun er leder for seksjon for familiegenetikk ved Rettsmedisinsk institutt.

Selv om retten ofte pålegger at det skal tas ny prøve for å forsikre seg om at den er fra riktig mann, hender det at dommer blir avsagt basert på falske bevis. Dermed får ikke mor og barn de økonomiske bidragene de har krav på.

Men det finnes også kvinner som forfalsker sine egne barns DNA-prøver, Stenersen forklarer at det ofte er økonomiske årsaker som ligger bak – menn vil slippe å betale barnebidrag, mens kvinner gjerne vil ha barnebidrag fra en bestemt mann.

Stenersen mener reglene er for svake, og har sendt et brev til Barne –og familiedepartementet der hun ber om at reglene for prøvetaking skal bli strammet inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.