*Nettavisen* Nyheter.

Feil «Fornemmelse for mord»

Foto: (Foto: Fornemmelse for Mord, TV Norge)

Programmet «Fornemmelse for mord» valgte å la synske Lena Ranehag utpeke en kvinne som den skyldige bak et bildrap. Altfor drøyt, mener Pressens faglige utvalg (PFU).

27.04.05 02:48

En direktesending av programmet «Fornemmelse for mord» omhandlet en ung kvinne som ett år tidligere ble kjørt ned og drept av en ukjent bilist.

To såkalt klarsynte deltok, og den en «så» gjerningspersonens bosted, at det var en kvinne og hva hun het.

Kvinnen var inne til politiavhør etter at synske Lena Ranehag utpekte henne som gjerningsperson på TVNorge.

26 år gamle Marita Ona ble påkjørt og drept i oktober i 2003.

Politiet sjekket den utpekte kvinnen kort tid etter programmet, men kvinnen mener hun har blitt påført uberettiget belastning.

- Kvinnen er definitivt ikke mistenkt for noen straffbare forhold i saken. Hun har aldri vært inne i bildet, sa lensmann Terje Staum ved Fet og Rælingen lensmannskontor til TV 2 Nettavisen etter avhøret.

- Presseetisk svært betenkelig

Ifølge PFUs konklusjon opptrådte TVNorge presseetisk svært betenkelig i innslaget om trafikkdrapet. Utvalget kritiserer TVNorge for å ha unnlatt å underrette kvinnen og politiet på forhånd.

Også programlederen kritiseres for bruk av en rekke «konstanterende formuleringer» ved inn- og utannonseringer.

Lena Ranehag var i 2003 også leid inn av TV Norge for å finne ut hvem som skjøt Marie og Christian Orderud og Anne Orderud Paust. Da reagerte både Veronica og Per Orderud sterkt på at hun og en annen synsk kvinne oppsøkte Orderud gård for å lete etter spor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.